A szeplők és kialakulásuk

A szeplőkről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik gyönyörűnek találják, de akadnak olyanok is, akik külön utálják, és mindent megtesznek, hogy megszabaduljanak tőlük.

[wp_ad_camp_1]

A szeplők leggyakrabban a világos bőrű, vagy vörös hajú embereknél alakulnak ki, és még a tudósoknak sem sikerült rájönniük, hogy mi okozhatja ezek megjelenését. A kis pöttyök a bőrön nagy mennyiségű melanint tartalmaznak, ami olyan fajta fehérje, mely a bőr, a haj és a szem színéért felelős. Egy speciális sejt által termelődik, mely reagál a napfényre. Sötétíti a bőrt, és létrejön egy olyan védőréteg, ami részben gátolja az UV sugarakat. A szeplővel rendelkező személyeknél, csomókban gyűlik össze a melanin, amit ha napfény ér, besötétedik, ennek hiányában pedig világos lesz. Ez miatt a születendő gyerekek sohasem szeplősek, az csak a későbbiekben alakul ki. A szeplők laposak, a bőr szintjével egyenlők, csak ritkán nagyobbodnak meg. Mindegyik egyedi. Mindenkinek 100százalékig csak rá jellemző szeplői vannak. A várandós nőknél ez a jelenség nagyobb számban jelentkezik a terhességük során, mivel a hormonkoncentrációjuk megváltozik, a szülés után pedig ismét visszaáll az eredeti állapot.

Szeplő

Szeplő

Manapság már trendinek, fiatalosnak és csábítónak tartják, mikor valaki szeplős. A felragasztható szeplőtetkóról már hallhattunk, ami akár 2 napig is fennmarad az arcon. Már ez is önmagában meglepő, hogy valaki pöttyöket ragaszt az arcára, viszont a legújabb divat, hogy ezeket a nők, nem magukra ragasztják, hanem igazi tetoválásként, magukra varrattaják. Míg régen a nők, púderrel és mindenféle próbálkozásokkal igyekeztek eltüntetni magukról, ezeket a természetes jelenségeket, mára pedig már mindent megtesznek, hogy szeplősek legyenek. Az hogy mennyire szép egy szeplő-tetoválás vagy, hogy mennyire okos ötlet ilyent az arcunkra varrattani, azt már mindenkinek maga kell eldönteni, mindenesetre egy nagyon furcsa divattal állunk szemben.