A szindrómás mikrocefália új oka azonosítva

A Greenwood Genetikai Központ (GGC) kutatói Belgium, Spanyolország és Olaszország tudósaival együttműködve megerősítették, hogy az LMNB1 variánsai változó kis testalkattal, értelmi fogyatékossággal és más neurológiai tünetekkel járó szindrómás mikrocefáliát okoznak.

[wp_ad_camp_1]

Az eredményekről az American Journal of Human Genetics októberi száma számol be. A tanulmány öt olyan család hét betegét írja le, akiknek az LMNB1-ben új de novo variánsai vannak, és mindegyikük kiemelt primer mikrocefáliával rendelkezik. A variánsokat az egész exom szekventálásával azonosítottuk. Az egyes génvariánsok és az így kapott lamin B1 fehérje funkcionális elemzése azt mutatta, hogy ezek a variánsok domináns módon hatnak a mag burkolatának integritásának megzavarására, ami viszont a mag eldeformálódását okozza. „HeLa sejtrendszert használtunk a gén három mutációjának elemzésére, és kimutattuk a maglemez károsodott működését” – mondta Tonya Moss, a GGC kutatási technológusa és társszerzője, valamint Francesca Cristofoli, PhD, a Leuveni Egyetemi Kórházak munkatársa. „Két másik változatban alakváltozatlan magok és a lamin B1 fehérje nukleáris lokalizációjának csökkenése mutatkozott, egy másikban pedig a kondenzált magok gyakoribb előfordulása  volt látható.”

Az LMNB1 duplikációi az autoszomális domináns felnőttkori leukodisztrófia ismert okai, de ez a tanulmány elsőként mutatja be, hogy ennek a génnek a variánsai veleszületett rendellenességeket okozhatnak a mag burkolatának megzavarása révén. „Mivel ennek a génterméknek több doyenje van, valószínű, hogy az LMNB1 különböző variánsai különböző mechanizmusokkal működnek, szükségessé téve a patogenitás eseti elemzését, ami fontos a jövőbeli kezelési vizsgálatok, valamint a családok reproduktív tervezésének szempontjából.” „Ezek a megállapítások hozzáadják az LMNB1-et a súlyos autoszomális domináns mikrocefáliában érintett gének növekvő listájához, és bővítik a laminopátiák fenotípusos spektrumát.”