A szódabikarbóna felhasználása a háztartásokban

A háztartásban az egyik legtöbb módon felhasználható termék a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát), ennek ellenére használata egyre ritkábbá válik, amit különböző vegyipari szerek és kozmetikumok megjelenése okozott.

[wp_ad_camp_1]

A szódabikarbónát legtöbbször csak a sütés során használjuk, és sokoldalúságát nem ismerjük. Az egyik felhasználási módja a fürdőszobában és a konyhában érvényesül, mivel kiválóan fertőtlenít és súrolószerként is alkalmazható. Az edényekről eltüntethetjük a leégett ételmaradékokat, a csempéről lesúrolhatjuk a szennyeződéseket, és a wc tisztítására is kiváló lehet. Szagtalanítónak is tökéletes. Érdemes egy kis tálkába, vagy vászonzacskóba szórni belőle, amit a hűtőszekrénybe, ruhásszekrénybe, vagy bármelyik szobába betehetünk. Szőnyegtisztításra is hasznosítható, mint por szőnyegtisztító. Ezzel hatásos lehet a súrolás, és ha igényt tartunk a tisztaság mellett az illatozásra is, bátran adjunk hozzá illóolajat. Nem csak súrolásra használhatjuk, de időnként beszórhatjuk vele a szőnyeget, amit később kiporszívózunk, és ezzel eltüntettük a baktériumokat.

Szódabikarbóna

Szódabikarbóna

A baktériumok könnyedén megtapadnak a fésűkben, a kefékben, szivacsokon, és a háztartásban található hasonló eszközökben is. Az ilyen jellegű tárgyainkat a fertőtlenítés érdekében hagyjuk állni egy egész éjszakára szódabikarbónás vízben, majd reggel öblítsük át. Kozmetikumok készítésére is kiváló lehet. Az izzadságot hatásosan eltünteti, szórjuk be vele lábfejünket, vagy hónaljunkat. Készítsünk belőle házilag izzadás gátló deót, vagy csak szórjuk bele cipőnkbe és hagyjuk állni egy egész éjszakán át. Ez nem csak a lábbelit teszi szagtalanná, de megöli a baktériumokat is, így egyúttal elkerülhetővé válik, hogy lábunk begombásodjon. A korpás hajat is kezeli, dörzsöljünk a száraz hajunkra belőle, és már búcsút inthetünk a korpának. A takarítás és süteményekhez való felhasználása mellett, enyhíthetjük vele a gyomorégésünket, megoldhatjuk vele emésztési gondjainkat. Ebből a csodaszerből érdemes mindig otthonunkban tartani.