A T-sejtek védekezése

A St. Jude Gyermekkutató Kórház immunológusai felfedezték, hogy a daganatok egyedülálló mechanizmust alkalmaznak a szabályozó T-sejtek bekapcsolására, hogy megvédjék magukat az immunrendszer támadásaitól. Meglepő módon a mechanizmus nem befolyásolja a tumoron kívüli szabályozó T-sejtek működését, és ezért korlátozhatja a szabályozó T-sejtek immunhoz kapcsolódó toxicitását.

[wp_ad_camp_1]

A megállapítás a gyógyszeres kezelés ígéretét kínálja a daganat szabályozó T-sejtjeinek szelektív leállítására, a daganatot sebezhetővé téve a rák immunterápiáinak, amelyek aktiválják az immunrendszert a daganat elpusztítására. A kutatók kimutatták, hogy a tumorral társult szabályozó T-sejtek aktivitásának blokkolása eliminálta az egerek daganatos sejtjeit, és érzékenyítette a sejteket az anti-PD-1 terápiának nevezett rák immunterápiára.  A szabályozó T-sejtek kordában tartják az immunrendszert, megakadályozva, hogy autoimmun betegségekben, például lupus és rheumatoid arthritis megtámadja a szervezet saját szöveteit. „Minden bizonnyal nagy érdeklődés mutatkozott a szabályozó T-sejtek rákterápiára történő célzása iránt, mivel ezek központi szerepet játszanak az immunrendszer kordában tartásában a daganatokban” – mondta Hongbo Chi, a Szent Jude. Immunológiai Tanszékről.

„De az ilyen célzás kockázata valószínűleg autoimmun betegséget indukál, mivel ezek a T-sejtek döntő fontosságúak a szervezet immunválaszának kiegyensúlyozásában. „Megállapításunk izgalmas, mert azonosítottunk egy metabolikus utat, amelyet a tumorok használnak a szabályozó T-sejtek önálló átprogramozásához” – mondta. „Tehát úgy gondoljuk, hogy lehetséges a tumorokban a szabályozó T-sejt aktiváció gátlása a hatékony tumorellenes immunválasz felszabadítása érdekében, anélkül, hogy autoimmun toxicitást váltana ki.”