A tavalyi év legjobb könyvei

Év vége felé mindig szokott készülni egy lista melyben a legjobb könyvek szerepelnek. Ez sokak számára nagy öröm, hiszen az ünnepek alkalmával így sokkal könnyebben tudnak válogatni a szeretteik számára.

[wp_ad_camp_1]

A lista szinte végtelen lehetne, hiszen ez az év is nagyon termékeny volt az új könyvek kiadása szempontjából. Ám mi most kizárólag a három legjobbat mutatjuk meg. Harmadik helyre az Iránytű című mű került, melyet Matias Énard írt. A szakvélemény szerint egy gyönyörűen megírt műről beszélhetünk és a témája is nagyon aktuálisnak nevezhető. Ugyanis a Kelet és a Nyugat ellentmondásos kapcsolatait boncolgatja. A könyv elején arról olvashatunk, hogy ott él a remény, hogy pozitív változások lépnek fel, viszont a könyv vége mégis egy véres háborúról számol be. Majd a történet egyik pillanatról a másikra egy emlékművé változik. Az író egyik nem titkolt szándéka volt ezzel a könyvvel, hogy felülírja a nyugati emberek sztereotípiáit és ezen felül még mély kulturális referenciákkal mutassa a be a közel-keleti civilizáció értékrendjeit.

2018-ban majdnem az év könyve lett, éppen csak egy hajszál választotta el a Krusovszky Dénes könyvét, amely nem mást, mint Akik már nem leszünk sosem című alkotás. A szakvélemény egyik nagy kedvence ez az alkotás, amely több idősíkon játszódik egyszerre. A könyv egy harmincas éveiben élő férfiról szól, akik kidob a családja és vissza menekül a gyermekkora helyszínére. Itt találkozik a régi barátaival, majd hirtelen már egy esküvőbe csöppenünk. Amit talán mégis legfontosabb elmondani erről a könyvről, hogy van szíve. Nagyon jó olvasmány. Az első helyre a Végtelen téma című könyv került, melyet David Froster Wallace írt. A könyv 1996-ban jelent meg Amerikában, majd ezt követően kultkönyvé vált és a szerző 2008-ban öngyilkos lett. A történet az X generációról szól, mindenki számára igazán ajánlott.