A tüdőgyulladás és szövődményei

A tüdőgyulladás kezelését befolyásolja a beteg életkora, valamint az életkörülményei. Az orvostudomány a tüdőgyulladás négy fajtáját különbözteti meg: vírusos tüdőgyulladás, gennykeltő baktérium által okozott tüdőgyulladás, mikoplazma okozta tüdőgyulladás, gomba által okozott tüdőgyulladást.

[wp_ad_camp_1]

A tüdőgyulladás gyanús beteg kivizsgálása során az orvos elsősorban meghallgatja a tüdőt, azért, hogy megállapíthassa, hogy vannak-e sípoló hangok. A nem megszokott hangok jelenléte esetén kijelenthető, hogy a tüdő váladékot tartalmaz, valamint be van gyulladva. A legtöbb esetben mellkasröntgent, vérvizsgálatot is készítenek, de van olyan eset is, amikor az orvos a beteg köpetét is megvizsgálja. Fontos megállapítani, hogy a beteg a tüdőgyulladás melyik fajtájában szenved, hiszen mind a négy betegség típust másféleképpen kell kezelni. A vírusos tüdőgyulladás esetén a legfontosabb a vitaminok pótlása, diéta betartása, és a rengeteg pihenés. Ebben az esetben az orvos azért ajánlja az antibiotikumot szedését, hogy megelőzheti legyen a bakteriális felülfertőződés.

Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

Azt a tüdőgyulladást, amelyet gennykeltő baktériumok okoztak minden esetben antibiotikumok által kezelnek. Ha a beteg azt veszi észre, hogy javult az állapota, akkor érdemes abba hagyni az antibiotikum szedését. A mikoplazma okozta tüdőgyulladást is antibiotikumokkal kezelik, azonban sok esetben ezt a típusú megbetegedést nem is veszik észre az emberek, ezért nem is kezelik. Természetesen a gomba okozta tüdőgyulladást gomba elleni gyógyszerekkel kezelik, azonban ezeknek a tablettáknak komoly mellékhatásai vannak. Ha a beteg súlyos állapotban van, és immunrendszerre is teljesen legyengült, akkor csak kórházi ápolásnak köszönhetően gyógyulhat meg.