A tudósok kiderítették, hogy a tengeri madarak hogyan utaznak levegőn és vízen

Az eLife nyílt hozzáférésű folyóiratban publikáltak egy új betekintést arról, hogy négy tengeri madárfaj hogyan fejlesztette ki az átkelés képességét mind a levegőn, mind a vízen.

[wp_ad_camp_1]

Lapsansky-t és csapatát érdekelte, hogy a levegőben és a vizen repülő madarak ugyanúgy használják-e izmaikat mindkét környezetben. „Az izmok általában olyan rostokból állnak, amelyeket meghatározott tevékenységekhez igazítanak, de ez aligha tűnik lehetségesnek, ha ugyanazokat az izmokat két drasztikusan eltérő környezetben mozgatják.” – mondja Lapsansky. „Feltételeztük, hogy az madarak hatékony Strouhal-számot és következetes löketsebességet tartanak fenn a levegőben és a vízben, ami lehetővé tenné számukra, hogy enyhítsék mindkét környezetben való áthaladás erőfeszítéseit.” A csoport videófelvételekkel mért négy olyan madár formáját, amelyek testtömegükben lényegesen különböznek egymástól (450 g – 1 kg). Méréseik azt mutatták, hogy a Strouhal-szám 0,10 és 0,40 között mozog mind a levegőben, mind a vízben, hasonlóan az állatokhoz, amelyek a szárnyukat kb. 50% -kal lassabban emelik fel a vizes átkelés közben.

Ez azt sugallja, hogy a madarak nem hatékony sebességgel húzzák össze az izmaikat, vagy fenntartanak egy kétirányú izomrendszert, kiemelve a szárnyaknak a levegőben és a vízben történő mozgásának egyértelmű erőfeszítéseit. „Munkánk részletes új betekintést nyújt abba, hogy az evolúció hogyan formálta a repülést a levegőben és a vizen versengő környezeti igényekre reagálva” – zárta le a jelentést Bret Tobalske, a Missoula Fort Kutatóállomás professzora és igazgatója, az Egyetem Biológiai Tudományok Osztályán. „Most további kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük azokat a szükséges változásokat, amelyek ezen madarak izmain zajlanak, lehetővé téve számukra, hogy átkeljenek a levegő és a víz között, majd vissza.”