A változó éghajlat veszélyezteti a tengeri teknős fészkelőhelyét

A Florida State University vezette kutatócsoport megállapította, hogy az Egyesült Államokban a tengeri teknősöknek a jövőben kevésbé lesznek megfelelő fészkelőhelyeik az éghajlatváltozás és a part menti fejlődés miatt.

[wp_ad_camp_1]

„A rendelkezésre álló fészkelőhely csökkentése és a part menti fejlődéssel járó nyomás együttesen valószínűleg káros hatással lehet az USA-ban a tengeri teknősök fészkelő területeinek reprodukciós kimenetelére és a népesség stabilitására” – mondta Mariana Fuentes, az FSU Tanszék okeanográfia adjunktusa. A kutatók 2050-ig modellezték az Egyesült Államok keleti partvidékének élőhelyi alkalmasságát a teknősök fészkelésére, figyelembe véve a várható tengerszint emelkedést és a jövőbeli éghajlatot. Az eredmények bizonyos helyeken és fajonként eltérőek, de az általános kép a megfelelő fészkelőhelyek csökkenésének és a part menti fejlődés növekvő nyomásának egyik eredménye.

A teknősök körülbelül 10 százalékkal csökkennek a fészkelő területeken, a romló körülmények között Floridában, Dél-Karolinában és Észak-Karolinában. A zöld teknősök javult fészkelő helyet fognak találni Florida délnyugati részén, de kevésbé megfelelő élőhely másutt az államban és Carolinas-ban is lehet. Összességében a zöld teknősök körülbelül 7 százalékkal csökkennek a megfelelő fészkelő élőhelyeken az Egyesült Államok keleti partja mentén. A változó éghajlat, a növekvő tengerszint és a part menti fejlődés mind szerepet játszanak a megfelelő fészkelő élőhelyek rendelkezésre állásának meghatározásában a jövőben. A tengeri teknősöknek bizonyos éghajlati körülményekre van szükségük a tojás inkubációjához, és a változó éghajlat eltérő feltételeket jelent a csapadék és a hőmérséklet szempontjából, tehát a jövőben is arra lehet számítani, hogy változás lesz az élőhelyek szempontjából.