A vezetőknek vállalniuk kell-e a mentor szerepét?

Az, hogy mentora van, az egyik legjobb dolog, ami történhet önnel a karriere során. De mi van azzal, ha ön lesz a mentor? Ugyanolyan előnyös a karrierje szempontjából, mintha önnek lenne egy saját mentora?

[wp_ad_camp_1]

Az ügyvezető sok tapasztalattal és bölcsességgel rendelkezik, hogy felajánlja azt a mentoráltaknak. Át tudja adni a szenvedély érzését azáltal, amit csinál. Történeteket mesélhet arról, hogyan oldja meg okosan a problémákat, segítve szakembereit, hogy elkerüljék a buktatókat, és saját ötletes megoldásokat találjanak ki. Hacsak nem ön az, akit negatív vezetőnek hívunk, nincs hátránya, hogy mentor legyen. Először félhet attól, hogy azok az emberek, akiket mentorál, valahogyan a jövőbeni versenytársává válnak. Talán igaz lehet, de nézze meg azokat a vezetőket, akik feljutnak a ranglétrán és sikeresek. Úgy tűnik, hogy mindegyikben van valami közös – a vezetők mély hálózata. Ezek azok az emberek, akiket megérint a szervezet felépítése során, amikor eljut a csúcsra.

Egy férfi (vagy nő) nem képes mindent egyedül elvégezni – szükség van segítő kezekre, és minél magasabbra jut, annál több ilyen kézre van szüksége. Tud jobb hálózati tagot, mint a korábbi mentoráltja? Mi nem. Talán egyenrangúvá válnak. Talán az ipar más részein folytatják. Lehet, hogy még „jobban járnak”, mint ön (attól függően, hogy hogyan értelmezi ezt a kijelentést). A mentorálás önmagában is jutalom. A mentor és a mentorált kapcsolata mindkét fél számára előnyös. Azáltal, hogy összpontosít és időt szán a mentorált szakmai fejlődésére, megfelelő alkalmat kínál az ügyvezető számára arra, hogy reflektáljon saját szakmai fejlődésére a mentoráltak által asztalra kerülő problémái miatt. Másodszor, mentorként az egyik szerep az, hogy a legjobb tulajdonságokat hozzuk ki mentoráltjainkból, és segítünk bizalmuk és önbecsülésük kiépítésében.