A világ legjobb múzeumai

A szép és jelentőségteljes dolgok gyűjtésének késztetése a történelem mélyére nyúlik vissza. A múzeumok nemcsak kiállítják, hanem meg is őrzik ezeket a műtárgyakat a jövő generációi számára. Ma a világ legjobb múzeumait mutatjuk be, amelyekben bolygónk legnagyobb és legfontosabb művészeti és régiséggyűjteményei vannak.

[wp_ad_camp_1]

A Taipei Nemzeti Palota Múzeumban található a világ legnagyobb ősi kínai tárgyainak és műalkotásainak gyűjteménye. A múzeumot eredetileg 1925-ben, Pekingben palotamúzeumként hozták létre, nem sokkal azután, hogy Kína utolsó császárát kiutasították. A kínai polgárháború utolsó éveiben a múzeum gyűjteményének legértékesebb tárgyait Tajvanba költöztették. Amikor a tárgyak Tajvanba érkeztek, a kommunista hadsereg már átvette a Palota Múzeum irányítását. Frank Gehry tervezte a spanyolországi Bilbaóban található Guggenheim Múzeumot, amely látványos, csavarodó titánnal burkolt modern művészeti múzeum és az 1990-es évek talán legünnepeltebb épülete. A korábban Bilbao dokkjai mentén mindenütt jelen lévő hajók kecses, érzéki görbéit titán négyzetek borítják, amelyek hasonlítanak a hal pikkelyeire és csillognak a napfényben. A múzeum állandó és látogatható kiállításokat mutat be spanyol és nemzetközi művészek munkáiból.

A New York-i Manhattan belvárosában található Modern Művészetek Múzeumát (MoMA) gyakran a világ legbefolyásosabb modern művészeti múzeumának nevezik. Vitathatatlanul világszerte tartalmazza a modern remekművek legjobb gyűjteményét, beleértve Monet vízililiomát, Picasso Les Demoiselles d’Avignonját és van Gogh Csillagos éjszakáját. A műalkotás mellett a MoMA egyik fő vonzereje maga az épület. Az üveg járdák útvesztője lehetővé teszi a művészet sok szögből való megtekintését.