A világ legmagasabb hegyei

Egy hegy magassága háromféleképp állapítható meg: hogy a csúcs, milyen távolságra van a Föld középpontjától, a hegy lábához, vagy a tengerszinthez viszonyítva. A Föld legmagasabb pontjai a tengerszinthez mérten, Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban található.

[wp_ad_camp_1]

Ezek közül is az első helyre sorolják a Himaláján található a Csomolungma hegycsúcsot (Mount Everest vagy Univerzum Ősanyja). Csúcsa 450 millió évvel ezelőtt az őstenger mélyén, még mészkő volt. Ez a hegység az eurázsiai és az indiai kontinensek ütközésével jött létre. Szerkezete üledékes és kristályos. 8848 méter magas, és évente még 4 milimétert nő. George Everest fedezte fel 1841-ben, akiről később a nevét kapta. A csúcson soha nincs fagypont feletti hőmérséklet, télen átlagosan -36, nyáron pedig -19 Celsius fokot mérnek.

Csomolungma

Csomolungma

Ha a legmagasabb pontot, a hegy lábazatától a csúcsáig mérjük, akkor a Hawaii-n található Mauna Kea szunnyadó pajzsvulkán a legmagasabb. 10 200 méter és ezek a szempontok alapján, ez a legmagasabb hegy a Földön. A hósapkája miatt „fehér hegynek” is nevezik. Képződése egymillió évvel ezelőtt kezdődött. Ez a vulkán a Hawaii–Emperor fenékhegy-láncot létrehozó forrófolt-vulkanizmus eredménye. Érdekessége, hogy az ősi hawaii hagyomány szerint ez a hegycsúcs szentnek számított, és csak magas rangú törzsfőnökök mehettek fel rá. Ha a Föld középpontjától számítjuk a magasságot, akkor a világ legmagasabb hegyének az Ecuadorban lévő Chimborazo-t mondhatjuk. Ez a kialudt rétegvulkán az Andokban található. Csúcsa a tengerszinttől 6267 méter magasan van, vagyis 2581 m-rel alacsonyabban, mint az Everest, de ha a Föld középpontjától számítjuk, 2,1 km-rel távolabb van, mint a Csomolungma (6384,4 kilométerre). Mindhárom hegység már messziről is csodás látványt nyújt, mindegyik a maga egyedülálló szépségével.