A világ legnagyobb templomai

A Guinness-világrekord szerint az Akshardham-templom a legnagyobb hindu templom a világon, de ezt legalább három másik indiai templom vitatja, amelyek mindegyike állítólag a legnagyobb templom. Ezek a templomok gyakran egy nagyobb komplexum részét képezik, ami még kevésbé egyértelművé teszi a döntést. Ezen a listában a fő templomokra összpontosítunk.

[wp_ad_camp_1]

A Srí Lanka-i Anuradhapura városában található Jetavanaramaya térfogatban mérve a világ legnagyobb sztúpája. A templomot Mahasena király építette a Kr. U. 3. században, és 15 évig tartott az építkezés. Körülbelül 93,3 millió téglát használtak fel az építkezés során. Jetavanaramaya 122 méteres magasságával a világ harmadik legmagasabb építménye volt a gízai piramisok mögött a befejezéskor. Maga a kupola átmérője körülbelül 95 méter (312 láb). Az Úr Ranganathának (Lord Visnu fekvő formája) szentelt Srirangam Srí Ranganathaswamy temploma fontos szentély, amely évente több millió látogatót és zarándokot fogad. A 156 hektáros területű Srí Ranganathaswamy templom a világ egyik legnagyobb temploma. Valójában a templom könnyen nevezhető a világ legnagyobb működő hindu templomkomplexumának.

A templom legrégebbi szerkezete a 10. századra nyúlik vissza. 21 gopurámja (torony) van, amelyek között a Rajagopuram a legnagyobb templom Dél-Indiában. Magassága 73 méter (240 láb), és a 17. századból származik, bár csak 1987-ben készült el. A BAPS szellemi szervezet 2005-ben fejezte be. Az Akshardham templom díszítése során nem kímélték a költségeket. Az épületet Pramukh Swami Maharaj, a szvaminarayai hinduizmus jelenlegi feje ihlette és moderálta. A központi emlékmű 43 méter (141 láb) magas, 96 méter (316 láb) széles és 110 méter (370 láb) hosszú, és fentről lefelé fedett növényzet, fauna, táncosok, zenészek és istenségek faragott részleteivel rendelkezik. Teljesen radzsasztáni rózsaszín homokkőből és olasz Carrara márványból épült.