A zsírkristályok krónikus gyulladást idéznek elő

A zsír anyagcseréjének veleszületett rendellenessége nyilvánvalóan az immunrendszer krónikus hiperreakcióját okozhatja. Erre a következtetésre jutottak a Bonni Egyetem kutatói egy nemrégiben készült tanulmányban. Az eredményeket az Autophagy folyóiratban teszik közzé.

[wp_ad_camp_1]

Egyes egyének genetikai hibák miatt szenvednek, amelyek miatt a sejtjeik szokatlan típusú zsírt képeznek. Ennek a nagyon ritka rendellenességnek súlyos következményei vannak. Egyes betegek esetében a fájdalom átviteléért felelős idegsejtek idővel elhalnak, mások elveszítik hallásukat vagy korai demenciában szenvednek. Gyakori tünetek az olyan bőrhibák is, amelyek csak nagy nehézségekkel gyógyulnak, vagy akár krónikussá válnak. Több éve ismeretes, hogy az alapul szolgáló mutációk megváltoztatják a zsírok metabolizmusának fontos enzimét. Az enzim általában bizonyos típusú zsírt termel. A mutációk miatt azonban most rossz építőelemet használ. Ez a test sejtjeiben nagy mennyiségű, úgynevezett dezoxi-szulfingolipid képződését okozza – ami körülbelül tízszer több, mint a normál.

„Ezeknek az egzotikus molekuláknak az a hátránya, hogy csak nagyon lassan bonthatók le” – magyarázza Dr. Lars Kürschner a Bonn Egyetem LIMES Intézetéből („Life and Medical Sciences”). „Nagy koncentrációban kristályszerű csomókat képeznek az érintett sejtekben.” A sejtekre gyakorolt ​​következmények egyáltalán nem kellemesek, amint azt az adjunktus professzor és kollégái már 2017-ben megjegyezték: A zsírkristályok jelentősen megzavarják a mitokondriumok, azaz a sejt belső erőműveinek működését. Különösen a nagy energiaigényű sejttípusok szenvedhetnek. „Ez elsősorban az idegsejteket érinti” – mondja Kürschner. „Ez az oka a csökkent fájdalomátvitelnek és más neurológiai tüneteknek.”