Afrika szavannáinak gyógynövénye, a majomkenyérfa

Afrika füves szavannáin egyetlen igazi faméretű növény nő, ez pedig a majomkenyérfa. Törzse hatalmas kerületűre is meg tud nőni, ha hagyják, óriási fává cseperedik, termése fontos élelem e vidék állatai számára.

[wp_ad_camp_1]

A majomkenyérfa hivatalos neve Adansonia digitata, vagy afrikai baobabfa. A kézsikűek osztályába, a mályvafélék családjába, ezen belül a gyapjúfaformák alcsaládjába tartozó faj. A fa szálanként nő, igen szívós növény, megérheti a 4000-5000 éves kort is. Ebből következik, hogy méretei sem elhanyagolhatók, törszének kerülete gyakran 20-25 méter. A baobabfa ágai vízszintesen szétterülve nőnek, lombozatuk ritka, de azért kellemes árnyékot nyújt az alá behúzódó állatoknak. A majomkenyérfa törzse azért növekszik nagyon gyorsan hatalmasra, mert a növény ebben tárolja az esős évszakban hullott csapadékot.  Virágzatuk meglehetősen nagyméretű, ebből fejlődik ki az uborka alakú termésük, mely tulajdonképpen a majomkenyérnek nevezett gyümölcs. A majmok ugyanis kimondottan kedvelik, ha csak hozzájutnak ezt falatozzák.

Majomkenyérfa

Majomkenyérfa

A baobabfa termése 15-20 cm hossuú, uborkára emlékeztető gyümölcs. Hája az érés során elfolyósodik, a húsa magas cukortartalmú és az ember számára is ehető. Nem csak maga a termés, de a benne található, magas zsírtartalmú mag is fogyasztható. Érdekesség, hogy a majomkenyérfa virága éjszakánként nyílik. Sokféle felhasználási tereülete van. A fa kérge alatt található rostokból kötél készül, friss leveleinek immunerősítő hatása van, ezért rendszeresen rágcsálják a bennszülöttek és már a városok lakosai is. A gyümölcsét Amaze-golyónak nevezik, háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, valamint kálciumban gazdag és tele van antioxidánsokkal, így szívbetegségek kialakulás ellen jó orvosság.