Agávé – Egészséges édesítő vagy marketingfogás?

Az agávé szirup népszerűsége óriási méreteket öltött annak köszönhetően, hogy a reklámokban, mint a cukor és a mesterséges édesítőszerek egészséges alternatíváját kezdték hirdetni. Mindenki hallott már arról is, hogy agávé alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ezért cukorbetegek is ehetik. De tényleg ennyire egészséges?

2003-2007. között világszerte az eladott agávé készítmények száma megháromszorozódott. , 2009-ben a 10 legkeresettebb ételízesítő közé került. Teaként, energia- és különböző egészséges italok formájában, desszertként és számos egyéb változatban kapható az agávé, amit elsősorban a vegánok és az egészséges életmód követői vásárolnak.

Agávé szirup

Agávé szirup

Az agávé sziruppal kapcsolatban talán a legnagyobb mítosz, hogy természetes és organikus. Egyik sem. A főleg Mexikóban őshonos agávé nedvét nem közvetlenül a növényből kinyerve, természetes formában árulják, hanem egy minden szempontból kémiainak nevezhető eljárás során készítik el. Kalóriatartalma sem éppen alacsony, egy teáskanálban 16 kalóriát tartalmaz, pont mint a fehér cukor.

Az agávé szirup 50-90%-ban tartalmazhat furktózt. Hogy valóban biztonságos lenne cukorbetegek számára, semmilyen vizsgálat nem igazolja, kivéve a patkányokon végzett kísérleteket. Magas fruktóz tartalma miatt az agávé szirup azonnal megemeli a vércukorszintet, mintha csak fehér cukrot fogyasztanánk., ezzel együtt növeli a triglicerid szintet is. Az agávé szirup nem természetes élelmiszer, hanem feldolgozott és finomított, kifejezetten magas cukortartalommal.