Ajándék lavina az ünnepekkor – Miért káros?

A gyerekek izgatottan várják karácsonykor, hogy milyen ajándék lapul a fa alatt. Sok szülő úgy igyekszik kifejezni a szeretetét, hogy túlzásba viszik az ajándékozást. Ez gyakran nem csak a szülőkre, hanem a rokonságra is igaz. A szakértők viszont úgy vélekednek, hogy ez egyáltalán nem helyes, sőt károkat okoz a személyiségfejlődésben.

[wp_ad_camp_1]

A túl sok és túl gyakori ajándékozás hatására a gyermek idővel hálátlanná, mindig elégedetlenné válik. Ahogy a gyerek egyik ajándékot csomagolja ki a másik után, a szervezete boldogsághormonokat termel, ami elillan, ahogy egy újabb ajándékot fog a kezébe. Gyakorlatilag egyfajta kielégítetlen éhségről van szó. Az ilyen gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel verik magukat adósságokba, sőt az sem kizárt, hogy kényszeres vásárlók lesznek. Azt már régóta tudjuk, hogy az anyagi javak és a boldogság közt nincs összefüggés. Sokkal többet számít, hogy a gyerek pozítiv kapcsolatban álljon szüleivel és a rokonsággal. Azok a gyerekek, akiknek csak az számít, hogy milyen és hány darab ajándékot kapnak, azok később egocentrikussá válnak és hajlamosabbá válnak a manipulációra.

Fontos, hogy ne csak a szülők, hanem a rokonság se halmozza el ajándékokkal a gyereket. Ahelyett, hogy átesne a ló túloldalára, inkább az adok-kapok elv fontosságára kell megtanítani a gyereket. Tehát ő is készítsen valamilyen apróságot a rokonoknak, szülőknek. Ez lehet egy rajz, képeslap vagy valamilyen apróság. Ha a gyerek is ad ajándékot, akkor megtanul figyelni a másikra, valamint az ötletelés találékonnyá, kreatívvá teszi. Másrészt megtapasztalja milyen érzés másoknak örömet okozni azáltal, hogy ad. A gyerek így nem csak azt tapasztalja meg, hogy milyen jó érzés ajándékot kapni, hanem ajándékot adni. Ráadásul így a gyerek is kiveszi a részét az ünnepekre való készülődésben!