Akár egy tengerszem, avagy a Dombay- tó páratlan szépsége

A Kelet- Mecsek szebbnél szebb vidékeket, igazi gyöngyszemeket rejteget. Az egyik ilyen a Pécsvárad közelében megbúvó, hegyekkel övezett, apró völgyben húzódó Dombay-tó. Ahogy a régi 6-os számú útról a tó felé tartunk, nem is gondoljuk, hogy milyen csoda fog a szemünk elé tárulni.

[wp_ad_camp_1]

Az úton nem is sejtjük, hogy hol lesz itt a tó, majd ahogy felbaktatunk a töltésre, hirtelen elénk tárul a páratlan szépségű tavacska. Mikor először megpillantottam, nem hittem a szememnek, olyan, volt mintha hirtelen egy festmény tárult volna elém: a hegyekkel övezett völgyben olyan volt a zöld színű kis tó, mint egy tengerszem. Baloldalról fenyves öleli, jobbról a lankákon elszórva látható alpesi házikók őrzik a páratlan szépségű tájat.

A mesterséges tavat 1960-ban létesítették a baranyaiak, 1966-ban pedig Dombay János régészről nevezték el, akinek az ötlete alapján készült el a tó.

Dombay-tó

Dombay-tó

A tavat a Kisnádasi-forrás táplálja. A patak mellett anno malmok sorakoztak, mint pl.: a Pécsi-malom, Csordos-malom, és a még ma is álló Koch-malom.

A közelmúltban megújult a környék: pihenőpadok, sétány, szalonnasütő és kialakított horgászhelyek várják a kirándulókat. A tó keleti partján szabad strand működik, itt a tómeder egy része ki lett betonozva. Nyáron vizibiciklizni és csónakázni is lehet a tavon. A tótól kerékpárúton megközelíthető Pécsvárad, a túrázók pedig több ösvényen is felfedező útra indulhatnak a Mecsekben. Észak felé a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetbe kirándulhatunk, a különleges mikroklímájú Zengőre, mely a Mecsek legmagasabb pontja.

Aki a különös szépségű, csendes helyeket részesíti előnyben nyaraláskor, neki mindenképp ajánlott a Dombay – tó, a maga festői szépségével.