Aktív nyaralás, vagy heverészés a parton? Melyiket válasszuk?

Az év egyik legjobban várt időszaka a nyaralás hete – szerencsésebbeknek hetei -. Ilyenkor az egész család együtt indul útnak, hogy egy egzotikus, varázslatos helyen kipihenjék az elmúlt hónapok fáradalmait.

Vannak, akiknél nagy az egyetértés abban, hogy egy ilyen vakációnak hogy is kellene kinéznie, ám vannak olyan családok, ahol mindenki mást szeretne. Végigjárni egy idegen ország kulturális nevezetességeit, esetleg óriási bevásárló körutat tartani a bazárok rengetegében, de ugyanígy csábító semmit sem csinálni, csak a homokos tengerparton süttetni egész nap a hasunkat. De valójában melyik is a leginkább pihentető? Vagy talán az a jó, ha mindenből jut egy kicsi az utazásunk alatt? Bánni fogjuk, ha az egész hét csak strandolásból áll és semmilyen nevezetességet nem nézünk meg, amíg ott tartózkodunk?

A legkézenfekvőbb válasz, ami erre adható, az nyilván az, hogy embere válogatja. Akinek mindene a városnézés és az idegen kultúrák megismerése, az már az első délelőtt unatkozni fog a strandon és sóvárogva lapozgatja a turista könyveket. Ugyanígy fordítva is igaz, hisz aki fél éve csak azt tervezgeti, hogy az óceánban fog hűsölni, annak a múzeumok nem túl kecsegtető célpontok, még akkor sem, ha ott olyan dolgokat láthat, amelyeket otthon, a saját hazájában soha. Ezeknek az embereknek így nem kérdés, hogy milyen típusú nyaralást érdemes betervezni – és valószínűleg nem is agyalnak rajta sokat -, ám mi van azokkal, akik nem tudnak dönteni? Nos, valamilyen szinten kénytelenek vagyunk elhatározni magunkat, hisz más-más körülmény ideális egy strandolós tengerparti vakációhoz, és más egy városnéző kalandtúrához. Hogy messzebb ne menjünk, az előbbit érdemes a főszezon közepén, a forróságban megejteni, míg az utóbbira sokkal ideálisabb egy tavaszi, vagy őszi időszak. A lényeg azonban az, hogy mindenki válasszon olyan nyaralást, ami valódi kikapcsolódást nyújt, hisz utána várnak itthon újra a szürkébb hétköznapok, így lényeges, hogy feltöltődve érkezzünk haza.