Amit talán még Te sem tudsz kisbabádról!

Egy kilencedik hónapra született, egészséges babára természetesen azt mondjuk, hogy szépen fejlett, ám az ember utódai az állatvilág kicsinyeihez képest csak félkész állapotban jönnek világra. Ez azt jelenti, hogy képesek önállóan lélegezni, elfogadni a táplálékot, de egy újszülött szervezetében még mindig rengeteg dolognak kell fejlődnie. Az újszülött agya például a felnőttkori agytömegének csak a 25 százalékát teszi ki. Az első öt évben fejlődik ki az agy. Ezek alapján pedig egy gyerek csak 3-5 éves kora körül mondható késznek.

[wp_ad_camp_1]

A születés utáni hatások nagyon fontosak épp az előzőekből kiindulva, azaz a folyamatban lévő fejlődéssel összefügg, hogy a gyerekekre milyen komoly hatással vannak a születésüket követő tapasztalatok. A tudósok szerint ami ilyenkor egy csecsemő életében történik annak hosszú távú hatása lesz. Az elhanyagolt babák például később nehezebben tanulhatják meg a szociális normákat.

Kisbaba

Kisbaba

Így keletkeznek az elzárt emlékek is, melyeket a pszichológusoktól talán már Te is hallottál a tévében. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy felnőtt emlékezik valamire csecsemőkorából, hogy ezzel indokolhatná meg valamilyen felnőttkori tulajdonságát. Az elzárt emlékeket az agyunk nem őrzi meg, de a belőlük levont tanulságot, a hatásukat eltárolja és beépíti a személyiségbe.

A másik érdekes tény, hogy szeretet nélkül egy újszülött sem éli túl. Talán megdöbbentő, de egy csecsemő, akin pelenkát cserélnek és enni adnak neki, de különben nem törődnek vele, bizonyosan meghal. A babák szeretet és törődés nélkül képtelenek ugyanis életben maradni.
A tökéletes fejlődéshez tehát az kell, hogy legalább egy ember őrült szeretetet tápláljon irántuk. Némelyek azt állítják, hogy még ez sem a legkielégítőbb, mivel a picik akkor fejlődnek legjobban, ha újszülött korukban hárman is ilyen erős szeretettel fordultak feléjük.