Az Antarktiszi jégfalak védik az éghajlatot

A szárazföldi antarktiszi jég olyan mennyiségű vizet tartalmaz, amely több méterrel képes megemelni a globális tengerszintet. A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány kimutatja, hogy a gleccseres jégfalak létfontosságúak az éghajlat szempontjából, mivel megakadályozzák az óceán hőmérsékletének emelkedését és a gleccseres jég olvadását.

[wp_ad_camp_1]

Az óceán sokkal több hőt képes tárolni, mint a légkör. Az Antarktisz körüli mélytengerek hőenergiát tárolnak, ami megegyezik a kontinens feletti levegő 400 fokos felmelegedésével. Most egy svéd vezetésű nemzetközi kutatócsoport feltárta az Antarktisz partját körülvevő úszó gleccserek közelében fekvő óceánáramok mögötti fizikát. „A műszerek mérési adatait tanulmányozva megállapítottuk, hogy az óceánáramot blokkolja a jégszél. Ez korlátozza azt a mértéket, ameddig a meleg víz eljuthat a kontinensre. Már régóta akadályoztunk a kísérletekben, hogy egyértelmű kapcsolatot hozzunk létre a meleg víz szállítása a kontinentális talapzaton és az olvadó gleccserek. Most megértjük, hogy csak kis mennyiségű áram képes eljutni a gleccser alá. Ez azt jelenti, hogy a mélytengeri kontinens talapzatához vezető hőenergia kb. Kétharmada soha nem éri el a jeget. „

Antarktisz

Antarktisz

„Amit itt találtunk, egy kritikus visszajelzési folyamat: a jégpolcok a saját legjobb védelme a meleg víz behatolása ellen. Ha a jég vékonyabb, akkor több óceáni hő jön be, és megolvasztja a jégpolcot, amely még vékonyabbá válik stb. Aggódó, mivel a jégpolcok már a globális levegő és óceán felmelegedése miatt elvékonyodnak „- mondta Céline Heuzé, a göteborgi egyetem Földtudományi Tanszékének klímakutatója. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmányok lényegesen jobb eszközöket nyújtottak számukra a jövőbeni vízszint előre jelzéséhez és pontosabb éghajlati előrejelzések készítéséhez. A kontinentális talapzat az óceán fenekének része, amely a tektonikus lemezekhez tartozik. Általában a kontinentális talapzat 0-500 méter mély és a kontinentális lejtőn tetőzik.