Az egészségtelen ételek bevonása csökkentheti az egyébként egészséges étrend pozitív hatásait

Az egészséges táplálkozás, például a mediterrán étrend, pozitív hatással van az egészségre, de keveset tudunk arról, milyen hatással lehet az egészségtelen ételek beépítése az egyébként egészséges étrendbe.

[wp_ad_camp_1]

„A zöldségeket, gyümölcsöket, halakat és a teljes kiőrlésű gabonákat hangsúlyozó étrend fogyasztása pozitívan befolyásolhatja az ember egészségét” – mondta Puja Agarwal, táplálkozási epidemiológus és a Rush Medical College Belgyógyászati ​​Klinikájának adjunktusa. „De amikor sült ételekkel, édességekkel, finomított gabonákkal, vörös hússal és feldolgozott hússal kombinálják, azt tapasztaltuk, hogy az étrend mediterrán részének előnyei csökkenni látszanak.” A mediterrán étrend az idősebb felnőtteknél lassítja a kognitív hanyatlást. A vizsgálatban 5001 Chicagóban élő idősebb felnőtt vett részt, akik részt vettek a chicagói Egészségügyi és Öregedési Projektben. A 65 év feletti felnőttek kognitív egészségének értékelése 1993 és 2012 között történt. Háromévente kognitív értékelést végeztek a tanulmány résztvevői kérdőívekkel, amely az alapvető információfeldolgozási készségeket és memóriát tesztelte, és kitöltöttek egy kérdőívet arról, hogy milyen gyakran fogyasztottak 144 különböző ételt.

A kutatók elemezték, hogy a vizsgálatban résztvevők mennyire szorosan tartották a mediterrán étrendet, amely magában foglalja a napi gyümölcs-, zöldség-, hüvelyesek, olívaolaj, hal, burgonya és finomítatlan gabonafélék fogyasztását, valamint a mérsékelt borfogyasztást. Azt is felmérték, hogy az egyes résztvevők mennyire követték a nyugati étrendet, amely sült ételeket, finomított gabonákat, édességeket, vörös és feldolgozott húsokat, teljes zsírtartalmú tejtermékeket és pizzát tartalmazott. Minden ételhez 0–5 pontot rendeltek, hogy összeállítsák a mediterrán étrend összes pontszámát minden résztvevő számára a 0 és 55 közötti tartományban.