Az éghajlatváltozás károsítja Észak-Amerika legnagyobb mérsékelt égövi esőerdőit

A Bioscience-ben megjelent új kutatás megállapította, hogy Észak-Amerika legnagyobb mérsékelt égövi esőerdőjének távoli régiója az éghajlatváltozás következtében megváltozik ökoszisztémájában. Brian Buma, a Colorado Denveri Egyetem kutatója és az integrált biológia professzora egy új cikkben vezeti a kutatási hálózatot, amely felvázolta a változásokat.

[wp_ad_camp_1]

Észak-Amerika legnagyobb fennmaradó mérsékelt esőerdője, Alaska délkeleti részén található, az egyik legtisztább és legépebb ökoszisztéma. Az egész ökoszisztéma jóval több mint 2000 km-re nyúlik északról délre, és több széndioxidot tárol erdőiben, mint bármely más hely. A régió hektáronként több mint 1000 tonnát képes tárolni a biomasszában és a talajban. Bár a terület rendkívül távoli, a kutatók szerint nem mentes a klímaváltozás negatív hatásaitól. A gleccserek gyorsabban tűnnek el, mint a Föld legtöbb helyén, és a téli havak téli esővé válnak. Ez a patak hőmérsékletének változásához vezet, amely károsíthatja a lazacot, és a talaj hőmérsékletének változásához vezethet, ami az erdők pusztulását okozza. „Ez egy hihetetlen táj egy viszonylag kompakt területen, annyi biomassza-szén van bennünk, mint az alsó 48 állam 8% -ában együttvéve” – ​​mondta Buma. „A 200 méteres fák, a mély talajok az élet rétegei.

Ez miért fontos? Az erdők több szenet vesznek fel, mint amennyit felszabadítanak. A fák a fotoszintézis során felszívják a szenet, nagy mennyiségű szenet távolítva el a légkörből. Mivel az erdő az éghajlat melegedésével gyorsabban növekszik, ebből a szénből sok „kiszivárog” a patakokon és folyókon keresztül. Ez a szén táplálja a földszint alatti és a tengeri ökoszisztémákat, amelyek a szárazföldről áramló energiaáramlásban fejlődnek. „Ez a régió rendkívül fontos a globális szén-dioxid-körforgás és a nemzeti szén-dioxid-stratégia szempontjából, de még mindig nem tudjuk, hogy az általános szén-dioxid-készletek és a mozgás milyen irányt mutat a világ felmelegedésével” – mondta Buma.