Az elfoglalt háziasszony legjobb barátja: az olasz tésztaételek

A magyaros konyhához szokott gyomor számára igazi felüdülést jelent, amikor egy-egy nyaralás alkalmával belekóstolhatunk más országok gasztronómiájába, legékesebb példája ennek, amikor a déli országok egyikében járunk, és pillanatok alatt adaptálódunk a görög, illetve az olasz életmódhoz, és ritmushoz.

Persze óriási különbségek vannak a két nemzet között, de egy dolog mindenképpen közös, méghozzá az, hogy mindkét nemzet fiai és lányai imádják az életet, és nem szégyellik bevallani, hogy a több szabadidő reményében nem restek a munka könnyebbik felét megfogni. Elég, ha csak a tradicionális sziesztára gondolunk – no és persze arra, hogy ez a mi országunkban mennyire elképzelhetetlen lenne -, de nincs ez másképp akkor sem, ha a konyhaművészetről van szó. Emiatt aztán az olasz konyha alapját olyan ételek adják, amik villámgyorsan elkészíthetőek, hisz kinek van kedve egész délelőtt a konyhában állni, amikor azt az időt sokkal értékesebben is el lehet tölteni?

Ezzel azonban még nincs vége az előnyöknek, hisz nem elég, hogy ezek az ételek hamar az asztalra kerülhetnek, de emellett még egészségesek is. Ebben persze nagy szerepe van annak, hogy azok az alapanyagok, amelyek ott könnyen – és olcsón – beszerezhetőek már magukban is kiválóak, ám szerencsére ezek nálunk is kaphatóak, és a mi pénztárcánkat sem terhelik meg túlságosan. A szakemberek és az orvosok nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy a legjobb, amit tehetünk – az egészségünk és az alakunk megőrzése érdekében – az az, ha a mediterrán konyhát követjük, így nincs is más dolgunk, mint kinézni a számunkra szimpatikus recepteket. Meg fogunk döbbenni, de a tésztaételek túlnyomó többsége pontosan annyi időt vesz igénybe, amennyit magának a tésztának a megfőzése, hisz a köztes időben a feltét könnyedén elkészíthető. Ha ezeket a főételeket rendszeresen váltogatjuk, és mellé bőségesen fogyasztunk zöldségeket, sovány sajtokat, akkor egy olyan diétát követhetünk, ami nem csak olcsó és gyors, de rendkívül egészséges is.