Az ezerarcú betegség

Napjainkban egyre többet hallani, olyanokról, akik Candida betegségben szenvednek. Ezek a gombák minden ki szervezetében megtalálhatóak, csak ha kórosan elszaporodnak, akkor jelentenek problémát.

[wp_ad_camp_1]

A szervezetünkben, normális estben is számos gomba megtalálható. A nőknél gyakoribb a Candida gomba általi fertőzés, mint a férfiaknál. Minden nő életében legalább egyszer jelentkezik ez a betegség. Általában nőgyógyászati tünetekkel szokták összekeverni. A Candida gomba számára ideális közeget a 0 és 45 C fok közötti hőmérséklet és a magas cukortartalom jelenti. Ilyen körülmények között el kezd erjeszteni. Mikor úgy érezzük, hogy teljesen egészségesek vagyunk, akkor is jelen van a szervezetünkben ez a gombafajta, csak nem vált ki tüneteket. Tüneteket olyan esetekben produkál, mint pl. ha legyengül az immunrendszerünk antibiotikum kezelést követően. Normális esetben a baktériumok és a gombák kordában tartják egymást.

Ezerarcú betegség

Ezerarcú betegség

Egy-egy ilyen fertőzés jelentkezhet fogamzásgátló tabletta szedésekor, cukorbetegségnél, szénhidrátban dús táplálék bevitelekor, ám ételallergiát követően is jelentkezhet, épp úgy, mint stresszesebb időszakban is könnyen elszaporodhatnak a Candida gombák a szervezetünkben. A Candida gombák elszaporodása több tünetet is produkál egyszerre, mint pl. fáradékonyság, rosszullét, depresszió, pánikbetegség, feledékenység, memóriazavar, határozatlanság. Ezek mind olyan, tünetek melyek úgymond túl gyakorinak tűnhetnek, ahhoz, hogy rögtön  gondoljunk. De ezek mellé társulhat még fejfájás, puffadás, menstruációs zavarok, látásproblémák, alvászavarok, hajhullás, testsúlyingadozás és izomfájdalom is. Súlyos immunhiányt követően a Candida bekerülhet a vérkeringésbe és ezzel belső gyulladást idézhet elő.