Az időre korlátozott étkezés megakadályozhatja a tumor növekedését

A kutatók már azonosították az elhízást, mint a rák kockázati tényezőjét, ezért néhány orvos javasolja a kalóriabevitel csökkentését a daganatok megelőzése érdekében. Azonban egy új tanulmány azt állapítja meg, hogy a megelőzés kevésbé arról szól, hogy mennyi kalóriát fogyaszt, hanem inkább arról, hogy mikor fogyasztja el ezeket a kalóriákat. Az egereken végzett kutatás azt mutatja, hogy az időkorlátozott étkezés hatékony megelőző stratégiát jelenthet a rák számára.

[wp_ad_camp_1]

A közelmúltban végzett kutatás hangsúlyozta az elhízás jelenléte és a bizonyos ráktípusok kialakulásának fokozott kockázata közötti kapcsolatot. A mellrák kockázatának növekedése különösen magas a túlsúlyos és menopauzán átesett nőknél jelentkezik. Emiatt az orvosok azt tanácsolják néhány nőnek, hogy különböző súlyvesztési stratégiákat tervezzenek meg a daganatok kialakulásának megelőzése érdekében. Az időben korlátozott táplálkozás megköveteli, hogy a személy mindennapos ételeit naponta egy bizonyos időpontban fogyassza. A kutatók szerint ez a megközelítés pozitívabb hatást gyakorolhat az anyagcsere-egészségre, mint az egyszerű kalória-korlátozás. Az időzített táplálkozás sikeresebb lehet, mint a kalória korlátozás az elhízás negatív hatásainak szabályozásában.

Tumor

Tumor

A jelenlegi vizsgálatban a csapat a petefészek nélküli nőstény egereken végzett kutatást a menopauza utáni állapot szimulálására. A kutatók három szakaszra osztották tanulmányaikat. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy az elhízott egerek az időkorlátos étrendeken sokkal kevesebb tumor növekedést tapasztaltak, mint azok az egerek, akik korlátlanul ettek. A kutatók azt is megállapították, hogy az inzulinpumpa implantátumnak köszönhetően magasabb inzulinszinttel rendelkező rágcsálók gyorsabban hatottak a tumorra, mint más rágcsálók.