Az orosz konyha

A több mint ezeréves múltra visszatekintő orosz konyhát szláv európai és közép-ázsiai kulináris befolyása, hagyományok keveréke határozza meg. Aki életében leülhetett egy orosz család ünnepi asztala mellé, annak az ott szerzett gasztronómiai élmény örök emlék marad. Az orosz konyha változatos összetevőket használ fel tartalmas savanyú levesei, tésztái, kásái elkészítéséhez.

[wp_ad_camp_1]

Az orosz környezet, az erdőkben élő vadak, az ott gyűjthető gombák, bogyók, a folyami és tengeri halak az oroszok étkezésének meghatározó elelmei. Fontos alapanyag a gabona, ami a szegény családokban kenyér, kása kvász, vagy pirog formájában került az asztalra. Az oroszok egyik alapvető étele a kása, ami zabból, árpából, rozsból vagy hajdinából készült meleg egytálétel. Tészták közül legismertebb a pelmenyi, ami az olasz raviolira emlékeztető étel. A XIX. századtól terjedtek el a káposzta, uborka, vagy burgonya felhasználásával készült saláták, amit idővel kiegészítettek hússal, hallal vagy rizzsel is, egészen rafinált ízvilágú salátákat hozva így létre. Az orosz konyha fontos eleme az előétel, a zakuszki, amibe beletartoznak a saláták, kaviár, felvágottak és a kolbászok. Nagyon kedvelik az oroszok a tartalmas, meleg leveseket, legismertebb a borscs, amit céklából készítenek, valamint a rasszolnyik, a savanyú leves, illetve a szoljanka és a scsí, amiket káposzta felhasználásával készítenek.

Szívesen fogyasztana kvaszt, ami gabonalisztből vagy kenyérből erjesztéssel készített ital, a szomjoltás mellett az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. A főétkezések fontos eleme a hús, amit sokszor tésztával kínálnak, gyakran roston sütik, vagy pirogokat, pelmenyiket töltenek vele. Kedvelt étel a tokhal, aminek nemcsak a húsa, hanem a kaviárja is régóta képezi az orosz gasztronómia részét. Az orosz konyha legismertebb fogása a stroganoff bélszín, amit a XIX. századtól fogyasztanak. Gyakran találkozhatunk az asztalokon a krumpligombócnak is nevezett varenikivel, vagy a darinkivel, azaz krumplis palacsintával. Ezeket az ételeket is a levesekhez hasonlóan tejföllel meglocsolva tálalják. Desszertek közül híres a szirnyiki, a túróból készített lepény, amit szintén tejföllel fogyasztanak.