Az orrsövényferdülés és az ezzel járó kellemetlenségek

Az orrsövény az orrüreget két részre osztja, elülső része porcos, hátsó része pedig csontból tevődik össze. Az orrsövény alakjának az elváltozását orrsövényferdülésnek nevezzük. Ennek a kialakulása gyakori, vannak olyan esetek, amikor a fejlődés során alakul ki, és van olyan is, amikor sérülés következtében jön létre.

[wp_ad_camp_1]

Az orrsövényferdülés azért kellemetlen, mert gátolja az orr szellőzését, valamint orrdugulást, orrváladékozást, fejfájást okozhat. Sajnos az orrsövényferdülés csak műtéttel javítható, és így van lehetőség arra, hogy a tüneteket megszüntetni. Az orrsövényferdülés tüneteit megerősödhetnek, ha allergia is kialakul, aminek az esélye elég magas. Az betegség tünetei közé tartozik az orrhangú beszéd, gyakori középfülgyulladás, ami halláscsökkenést okoz, valamint a horkolás. Sajnos sok esetben külsőleg is látható az orrsövényferdülés, mivel az orr tengely ferdeségét okozza. Az orrsövényferdülést a szakember által végzett orrtükrözéssel lehet észrevenni, viszont gyakran készítenek még orr- orrmellüreg röntgent, valamint CT- vizsgálatot is. Érdemes az endoszkópos orrtükrözést választani, mivel ez által az orrüreg hátsó része is megvizsgálható.

Orrsövényferdülés

Orrsövényferdülés

A gyógyszeres, terápiás kezelések nem segítenek az orrsövényferdülésen, ezért az egyetlen megoldást a műtét jelenti. A beteg akarata, és a szakorvos véleménye következtében a műtét történhet altatás, vagy érzéstelenítés mellett. A műtét után az orrüregekbe orrtamponokat helyeznek, hogy ezzel elállíthassák a vérzést. A tampon kellemetlen, mivel a légzés csak a szájon keresztül valósul meg. A műtét utáni érdemes elkerülni az sportolást, fizikai megterhelést. Az orrsövényműtét utáni időszakban az orrüreg kitisztul, és az orrlégzés javul.