Az orrsövényferdülés és az ezzel járó kellemetlenségek

Az orrsövény az orrüreget két részre osztja, elülső része porcos, hátsó része pedig csontból tevődik össze. Az orrsövény alakjának az elváltozását orrsövényferdülésnek nevezzük. Ennek a kialakulása gyakori, vannak olyan esetek, amikor a fejlődés során alakul ki, és van olyan is, amikor sérülés következtében jön létre.

Az orrsövényferdülés azért kellemetlen, mert gátolja az orr szellőzését, valamint orrdugulást, orrváladékozást, fejfájást okozhat. Sajnos az orrsövényferdülés csak műtéttel javítható, és így van lehetőség arra, hogy a tüneteket megszüntetni. Az orrsövényferdülés tüneteit megerősödhetnek, ha allergia is kialakul, aminek az esélye elég magas. Az betegség tünetei közé tartozik az orrhangú beszéd, gyakori középfülgyulladás, ami halláscsökkenést okoz, valamint a horkolás. Sajnos sok esetben külsőleg is látható az orrsövényferdülés, mivel az orr tengely ferdeségét okozza. Az orrsövényferdülést a szakember által végzett orrtükrözéssel lehet észrevenni, viszont gyakran készítenek még orr- orrmellüreg röntgent, valamint CT- vizsgálatot is. Érdemes az endoszkópos orrtükrözést választani, mivel ez által az orrüreg hátsó része is megvizsgálható.

Orrsövényferdülés

Orrsövényferdülés

A gyógyszeres, terápiás kezelések nem segítenek az orrsövényferdülésen, ezért az egyetlen megoldást a műtét jelenti. A beteg akarata, és a szakorvos véleménye következtében a műtét történhet altatás, vagy érzéstelenítés mellett. A műtét után az orrüregekbe orrtamponokat helyeznek, hogy ezzel elállíthassák a vérzést. A tampon kellemetlen, mivel a légzés csak a szájon keresztül valósul meg. A műtét utáni érdemes elkerülni az sportolást, fizikai megterhelést. Az orrsövényműtét utáni időszakban az orrüreg kitisztul, és az orrlégzés javul.