Az Oscar-díj története

2019-ben a 91. Oscar gála megszervezésére került sor. Ez az a rendezvény, amely az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díjait osztja ki évről évre. A díjkiosztást mindig egy látványos gála kíséri.

[wp_ad_camp_1]

A gála általában mindig február utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre Hollywoodban. Ám nem mindig volt ez így, ugyanis 2002 előtt Los Angelesben, ellőtte pedig pár alkalommal New Yorkban is megrendezték a gálát. A műsor keretein belül számos kategóriában osztanak ki díjakat. A listát és a díjazottakat a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia állítja fel. A jelöltekre pedig az akadémia tagjai szavazhatnak. Az így kapott eredmények rendkívül titoktartás mellett összesítik, majd őrzik a díjátadó napjáig. A díjátadó estéjén meghívott vendégek zene és ováció keretein belül bevonulnak a vörös szőnyegen a gálának otthont adó Kodak Színházba. Az estélyen sztárok csodálatosabbnál, csodálatosabb ruha költeményekben pompáznak, melyeket világhírű divattervezők készítenek.

Oscar-díj

Oscar-díj

Az első 15 díjátadó ünnepséget Hollywood Roosevelt Hotelben tartották meg. Majd, ahogy nőt az érdeklődést egyre nagyobb tömegeket mozgatott meg. Így 1942 –ben a fokozott látogatottság és a II. világháború használhatatlanná tették a helyszínt. Ezt követőn az ünnepség a színházba költözött. És 1953. március 19-én közvetítetek először a rendezvényt. A további helyszíni változtatások után 2001-ben került át a gála a 3400 üléses Kodak Színházba. A díjak átadása mindig látványos gála keretein belül történik meg. A filmipar legjobbjai pedig akár több kategórián belül is jelölést kaphatnak. Az első gálán még senki tudta a szobor nevét. Az Oscar végső alakját George Stanley öntötte agyagba, majd bronzba és végül 24 karátos aranyba. A szobor neve 1931-ben született meg.