Beépíthető, vagy különálló gépeket érdemes inkább venni?

Lakásfelújítás, illetve építkezés során az egyik kardinális kérdés a gépesítés. Persze vannak, akik ebből nem csinálnak túl nagy ügyet – és ezt jó eséllyel a későbbiekben meg is bánják -, emellett azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik szeretnék egy bizonyos vezérfonal mentén berendezni konyhájukat.

Ilyenkor mindig nagy problémát jelent annak eldöntése, hogy inkább beépíthető gépeket válasszunk, vagy inkább maradjunk a szabadon álló megoldásoknál. Az igazság az, hogy mindkét verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, nekünk mindössze azt kell alaposan megfontolni, hogy melyik esetében járunk jobban. A szabadon álló gépek jóval egyszerűbben mozdíthatók és ezáltal a szervizelésük is kevesebb macerával jár. Ráadásul akkor sincs megkövetve a kezünk, amikor úgy döntünk, hogy elérkezett a csere ideje, hiszen gyakorlatilag bármilyen modellt beszerezhetünk a már meglévő helyett, mert semmilyen korláttal sem kell számolnunk. Röviden összefoglalva azt mondhatnánk, hogy a különálló gépek megkönnyíthetik életünket, ha valamilyen oknál fogva mozdítani kell azokat.

Ezzel szemben a beépíthető masinák általában jóval elegánsabbak. Többségük bútorlappal felszerelhető, így szinte száz százalékosan beleolvadnak a környezetükbe. Mikrohullámú, illetve hagyományos sütő esetében ráadásul ezeket könnyedén derékmagasság fölé is rakhatjuk, ami csak elsőre tűnik jelentéktelen könnyebbségnek, valójában nagyon is hálásak leszünk azért, hogy nem kell minduntalan lehajolni sütés közben. Ugyanakkor ezek a gépek gyakorta drágábbak és ha bármilyen probléma merül fel velük, akkor megeshet, hogy asztalost, illetve szerelőt kell hívni már csak amiatt is, hogy kivegyék a helyéről. Ha pedig újat vásárolnánk, akkor fokozottan kell vigyázni, hogy csak az azonos méretű darabok közül választhatunk, hiszen egy gép kedvéért ki akarná átalakíttatni az bútorát. Ezeket a tényezőket mind vegyük figyelembe, mielőtt döntünk, hiszen csak így lehetünk hosszú távon elégedettek.