Bográcsos lecsós kakaspörkölt

Megérkezett a nyár van, a jó idő, hétágra süt a nap. Ez nálunk azt jelenti, hogy névnapom van! Meghívtam az egész családot ebédre, úgyhogy majdnem húszan leszünk. Ha az otthoni vendéglátás mellett döntünk, akkor csakis valami bográcsos jöhet szóba, amit a férfiember készít el.

[wp_ad_camp_1]

Persze attól még az asszony kreálhat valami zöldségeset a vegáknak, hiszen ma már szinte minden családban akad egy-két fekete bárány. Vagy zöld. De térjünk inkább vissza az udvarba, ahol kora reggel nekiállok megrakni a tüzet. De jó is az, szabadtűzön bográcsban főzni! Nálunk ilyenkor általában kakas, marha vagy pincepörkölt jöhet szóba, esetleg még szarvas, ha sikerül vadhúst szerezni.

Mivel a családban elég sok a gyerek, azért most két kakas mellett döntöttem, ez épp a megfelelő mennyiség. Természetesen csakis háztáji állat jöhet szóba, ahol szépen össze is vágják nekem. Azt kértem, hogy a mellét ne vágják össze, abból levágok két szép szeletet, amit félreteszek rántott húsnak, az aprólék megy a bográcsba. Egy kakas egyébként 4-4,5 kg, és lesz neki 8 combja.

Nyáron szeretek kakast főzni, amikor már van paprika és paradicsom. Az igazi kakaspöri lecsósan az igazi, a lecsót akár előző nap is megfőzhetjük. Persze más arányokkal, mint egyébként: 14 hagyma, 14 tv paprika és 7 paradicsom. A lecsót én benn a konyhában egy nagyobb lábasban szoktam elkészíteni liba vagy kacsazsíron A hagymát megdinsztelem, aztán rá a paprika, paradicsom, kis őrölt bors, őrölt kömény és só, kb.negyed órát párolom – lehet fedő alatt -, néha megkavarva.

Tudom ajánlani mindenkinek, aki bográcsban fával főz,  hogy a hagymát a tűzhelyen pirítsa meg, akkor nem fenyegeti a veszély, hogy odakapja.

Bográcsos lecsós kakaspörkölt

Bográcsos lecsós kakaspörkölt

Miután kész a lecsó, mehet a bográcsba, rá a kakas, vízzel jól kiöblítjük a lábast, és ráöntjük a kakasra. Szórok bele egy kiskanál őrölt borsot, köménymagot, 4 db babérlevelet és egy evőkanál sót. Leöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Mehet a tűzre, alágyújtunk, főzzük két órát, közben időnként megforgatjuk és öntünk rá kis vizet. Én bele szoktam tenni egy összevágott erőspaprikát is.

Két óra múlva beleszórok 8 evőkanál pirospaprikát (csakis Kalocsa környéki házit!), fél fej fokhagymát összenyomva és a kakastökét is ráérünk ekkor beletenni. A paprikát azért most, mert ha az elején teszem bele, főzés közben odaég a bogrács szélére. Fél órával később öntök bele 3-4 dl vörösbort és teszek bele 10-15 krumplit összevágva kockákra. Negyed órát főzöm, ekkor kóstolom a levét és a húst is. Ha sótlan, még lehet sózni. Dobok rá néhány erőspaprikát… és addig főzöm, amíg minden megpuhul.

Odabenn az asszony csipetkét főz hozzá, amit a piacon készen is megvehetünk.

Írta: pupák