Csirkemáj – vitaminokban gazdag finomság

A belsőségek közül az egyik legkedveltebb a csirkemáj. Fogyasztásával nemcsak remek ízű ételeket élvezhetünk, de számos vitaminhoz is hozzájuthatunk. A csirkemájban bőven találhatunk A-, B-6, C- és E-vitamint. Ezek mellett folsav, vas, cink, kalcium és káliumtartalma is jelentős.

[wp_ad_camp_1]

Sokak szerint bőven fogyaszthatjuk, viszont olyant is hallhattunk már, hogy a máj nem is egészséges. Van, aki teljesen kizárja étrendjéből. Egyesek azt állítják, hogy a máj fogyasztásával ártunk egészségünknek, mivel a máj a szervezetben a méregtelenítő központ, számos káros anyagokkal, toxinokkal van tele, és az étkezésünk során, ezzel csak mérgezzük a szervezetünket. Az egészségtelenségét azokon az állatokon végzett vizsgálatok bizonyítják, melyek szennyezett környezetben élnek. A vizsgálat kimutatta, hogy májuk nehézfémekkel van tele. Ennek érdekében érdemes csakis olyan helyről beszerezni, ahol biztosak lehetünk abban, hogy nem szennyezett környezetben nőt fel az állat, nem kezelik hormonokkal, vagy antibiotikumokkal. A hentesnél, vagy pedig a boltok polcairól pedig azokat a típusokat válasszuk, melyek biotermékként vannak árusítva.

Csirkemáj

Csirkemáj

Akik biztos helyről betudják szerezni ezt az ínyencséget, fogyaszthatják egész nyugodtan. Egy könnyen elérhető élelmiszer, finomsága mellett, ára sem túl magas. Remek ételek készíthetőek belőle, számos módon felhasználhatjuk a konyhában, süthetjük magában, csinálhatunk májkrémet, megfőzhetjük, vagy akár húsokhoz töltelékként is szolgálhat. A csirkemáj, és egyéb típusú máj készítése során nagy figyelmet kell szánnunk arra, hogy ne hő kezeljük túl sokáig, mivel kemény, gumis állagú lesz. Ezek mellett a sózással is vigyázzunk, a legjobb, ha ezt csak az elkészülése után tesszük meg, mivel az elősózással kivonjuk a belsőségből a nedvességet, ami szintén keményedéshez vezet.