Csokoládé – barát vagy ellenség?

Az édesség iránt érzett nagy lelkesedésünk bizony előbb vagy utóbb látszani kezd rajtunk, különösen a derék és a has tájékán. No de ugyan ki tudna nemet mondani a csokoládénak? Az emberek jelentős százaléka imádja ezt a fajta édességet, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy rengeteg változatban kapható: fekete, fehér, keserű, tejes, mogyorós vagy valamilyen mennyei krémmel töltött.

[wp_ad_camp_1]

A csokoládéra tulajdonképpen ugyanaz a szabály érvényes, mint minden másra a világon: ha mértékkel fogyasztjuk, abból komolyabb gond nem lehet! Ha viszont minden bánatunkat a csokiba folytjuk, annak garantáltan nem lesz jó vége! Egy időben számos cikk született, amelyben szinte napi szinten azt ecsetelték a szövegek szerzői, hogy a csokoládé kiváló antidepresszánsként hat az emberi szervezetre. Nos, a vélemények most már igazán megoszlanak a téma kapcsán, mert, bár sokan továbbra is állítják, hogy semmi sem vidíthatja őket jobban fel, mint egy nagy tábla csoki, a kutatók szerint ennek az elméletnek nincs különösebben sok valóság alapja. A tudósok java része szerint, az kétségtelen, hogy a csokiban lévő kakaó élénkítő hatással van az emberre és elősegíti a boldogság kialakulása szempontjából elengedhetetlen szerotonin termelést, a helyzet azonban az, hogy ha tényleg az szeretnénk, hogy a csoki felvidítson, nos, akkor olyan mennyiséget kellene elfogyasztanunk, amely még akkor is komoly kihívás lenne az emberiség számára, ha akkorák lennénk, mint az elefántok.

Csokoládé

Csokoládé

A kutatók arra is rámutattak, hogy a csoki – különösen az étcsokoládé – tényleg jobb kedvre deríti azt, aki egyébként sem érezte magát kifejezetten szomorúnak. Bár a depressziót távolról sem lehet meggyógyítani a csokimajszolással, ha nem visszük túlzásba az evést, akkor nem is árthat nekünk. Ha azonban azoknak a tanácsát követjük, akik szerint igenis hatékonyan vidámabbá varázsolja az embert a csokievés, akkor arra mindig ügyeljünk, hogy olyan édességet ne fogyasszunk, amelyben tej is van, a tej ugyanis kifejezetten meggátolja a csokiban lévő kakaót abban, hogy mosolyt csaljon az arcunkra!