Dolgok, amiket biztosan nem tudott a burgonyáról

Ha eddig a burgonyáról csak a sültkrumpli és a krumplipüré jutott az eszébe, akkor most többet tudhat meg erről a világhírű zöldségféléről amit hétről hétre köretként fogyasztunk.

[wp_ad_camp_1]

Mindegyik típusú burgonyának sajátos felhasználása van. A keményítő szempontjából minden burgonya saját cukros profillal rendelkezik, amely miatt nemcsak ellentétes ízekkel rendelkezik, hanem másképp is főzik. Például ha valaha burgonyát főzött, biztosan önnek is sikerült már gumis, ragadós állagúra. Ez azért van, mert valószínűleg magas keményítő tartalmú burgonyát használt, mint például a Russet vagy az Idaho burgonyák. Legközelebb keressen kevesebb keményítővel rendelkező változatot. Bár csak néhány fajtát láthat az élelmiszerboltban – elsősorban a Russet, a Yukon Gold és a Red Bliss burgonyákat-, a világ minden táján termesztenek több száz féle burgonyát, és folyamatosan újak jelennek meg.

Burgonya

Burgonya

„Egy fajta burgonyától megkapja azokat a tulajdonságokat, amelyeket jónak tart, és ezután 10–12 évig tart még a fejlődés” – mondja John Mishanec, aki több mint 20 éve dolgozott a Cornell Egyetemen zöldségszakértőként. „A termelő szemszögéből az a lényeg, hogy egy burgonya megfelelően növekedjen évről évre, ezért 12 évre van szükség, hogy megtalálja azt a burgonyát, amely minden körülmények között jól növekedik.” Azt is kevesen tudják, hogy amikor megvásároljuk őket, a burgonya még életben van. A kopasztott sárgarépától vagy a halott szőlőfürttől eltérően a burgonya még akkor is él, amikor betakarítja, bár alvó állapotban van. A meleg és a nedvesség okozhatja a burgonyák csírázását, ezért tartsuk őket hűvös és száraz állapotban. Az édesburgonya valójában nem burgonya, ezek a zöldségek valójában nem tartoznak a burgonyaklánba, hanem a convolvulaceae család tagjai és duzzadt gyökerei vannak.