Duzzadószalag használatakor ügyelni kell az átfedésekre és az illesztésekre

Mélyépítésű ingatlanok esetében a biztos alapot szinte minden esetben masszív betonszerkezetek alkotják. Talán nem is gondolnánk, ám ezeknél a hatalmas blokkoknál is komoly kockázatot jelent a vizesedés, főképp, ha az a munkahézagokon keresztül beszivárog. Ez ugyanis a későbbiekben akár strukturális problémákhoz is vezethet, amit utólag javítani rendkívül problémás.

Ezért aztán a duzzadószalag használata ilyen esetekben kulcsfontosságú tényező. Ez a speciális szigetelő egy olyan különleges anyagból – egész pontosan vulkanizált elasztomerből – áll, aminek a térfogata nedvességgel történő érintkezést követően megnövekszik, így elzárva a víz útját. Ráadásul erre a folyamatra akárhány alkalommal képes, így hosszú távú megoldást jelent, még rendszeres igénybevétel esetében is. További pozitívumnak tekinthető, miszerint alkalmazása rendkívül egyszerű, méretre vágásához pedig nincs szükség semmilyen speciális szerszámra. Ezzel együtt felhelyezésénél rendkívül precízen kell eljárni, különben nem érjük el a kívánt eredményt.

A duzzadószalag alkalmazása során három tényezőre kell kiemelt hangsúlyt fektetni. Az első, hogy a felhasználási területhez tökéletesen passzoló típus és méret beszerzése történjen. Ez a lépés időnként komoly dilemmát okozhat, így feltétlenül tanácsos kikérnünk egy tapasztalt specialista véleményét is. Ugyancsak kardinális, hogy kizárólag érintetlen duzzadószalag felhasználása történjen. Amennyiben ugyanis már előzetesen nedvesség érte a szigetelőanyagot, úgy annak applikálása szigorúan tilos. Végül pedig döntő befolyással bír a duzzadószalag szakszerű telepítése is. Ennek során különös figyelmet kell fordítani az átfedésekre és az illesztésekre, no és persze az is kulcsfontosságú, hogy maga a felület tiszta és zárványoktól mentes legyen.