E-book vagy papírkönyv?

A könyv olyan világba repít el minket, ahol a képzelet és a gondolkodás szabadsága az úr, megnyugvást hoz rohanó mindennapjainkba.  A könyv régebben magától értetődően papírból készült és jellegzetes nyomdafesték illata volt. A 2010-es évek elejétől elterjedő e-book könyvolvasók a mai napig nem tudták kiszorítani a piacról a hagyományos papír alapú könyveket.

[wp_ad_camp_1]

Környezetvédelmi szempontból előnyösebb az e-book használata, egyre fogyó erdőink védelmében is választhatjuk az olvasás ilyen formáját, aminek használatához nem kell sem papír, sem tinta. Egy átlagos házi könyvtár, ami 600-800 könyvből áll, egy tonna papírt is tartalmazhat. ekkora mennyiségű papír előállításához 417 köbméter víz, 1700 kilogramm fa, 717kWh energia és 60 kilogramm klór szükséges. Ehhez jön még a nyomtatás, amelyhez rengeteg nehézfémet, festéket és energiát használnak fel. Az E-book előállításához is szükség van nyersanyagokra, de mivel viszonylag egyszerű technológiáról van szó, ezért a gyártás nem igényel nagy költséget.

Egy E-bookban több ezer könyvet tárolhatunk, és vihetünk magunkkal a táskánkban bárhová. Az olvasás közben nem fogyaszt áramot, egy feltöltéssel hetekig tudjuk használni könyvolvasónkat. A legtöbb E-book rendelkezik nagyító funkcióval és belső lámpával, ami nagyon hasznos lehet, ha este, fáradt szemmel olvasunk. Az ilyen készülék olyan technológiával készül, e-tintával és papír hatású háttérrel, hogy egyáltalán nem rontja a szemet. Az interneten rengeteg könyv elérhető megjelenés után a papír alapú könyv árának töredékéért, a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról több ezer E-bookot tölthetünk le legálisan. otthonunkban is rengeteg hely felszabadul, ha a könyveket nem papír formájában, hanem digitálisan könyvolvasón tároljuk. Persze van, aki idegenkedik az elektromos könyvtől, mert jobban szereti kézbe fogni átpörgetni, a lapokat, érezni az illatát, de a jövő az E-booké.