Édesség utáni vágy – mit tehetünk ellene?

Az édességet szinte minden ember szereti. Olykor nehéz ellenállni az édes csábítással, ami nem baj, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk. A mértéktelen, túl gyakori és túlzott édesség éhségnek mélyebb okai lehetnek, nem árt ezeket feltárni, hátha egészségügyi problémák állhatnak a háttérben.

Az édesség és a szénhidrátok utáni vágynak számos oka lehet: ilyen a helytelen táplálkozás, a stresszes életmód, a fizikai energiahiány, a hormonális kiegyensúlyozatlanság, mellékvese problémák, illetve nők esetében premenstruációs tünetek. A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a testsúlyra, hanem az egészségre is káros hatással lehetnek, ezért meg kell próbálni csökkenteni az édességek iránti túlzott vágyat. A helytelen és egészségtelen életmód következtében fellépő vércukorszint ingadozás az egyik leggyakoribb oka az édesség éhségnek. A rendszeres, lehetőleg azonos időpontban történő étkezések és a helyes étrend mellett a króm étrendkiegészítő szedése is segíthet a vércukorszint stabilizálásában. A szénhidrátok fogyasztása után éhséget érzünk, ezért próbáljunk minél több fehérjét és kevesebb szénhidrátot tartalmazó étrendet követni.

Ha napközben kevesebb energiát viszünk be, vagy gyakran éhezünk, az is okozhat édesség éhséget. A stressz is káros hatással van táplálkozásunkra. Agyunk jelentős glükózfogyasztó, pszichikai terhelés esetén a fogyasztás jelentősen növekszik. Szükségünk van arra, hogy édeset együnk, próbáljunk meg ilyenkor fehérjében gazdag édességet fogyasztani, például túrót gyümölccsel, vagy proteinszelettel. A túl kevés alvás miatti fáradtság miatt is könnyebban nyúlunk az édes ízek felé. A cukrok bizonyos energiaszintet biztosítanak a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy honnan és milyen élelmiszerből vesszük fel ezeket.