Egészségtelenek a szénsavas italok?

Jedlik Ányosnak hála Magyarország igazi szóda nagyhatalom, s bár a szikvíz inkább a múlt században volt mindent lehengerlően népszerű, bizony még ma is rengetegen fogyasztják, nem csupán alkalomszerűen, hanem napi folyadékpótlás céljából is.

Ám az utóbbi évtizedekben egyre hangosabbá váltak azok a hangok, melyek szerint a szénsavas italok fogyasztása káros hatással van az egészségünkre. Az igazság az, hogy nem véletlenül halljuk ezeket a figyelmeztetéseket egyre többször, bár tény, hogy a legfőbb oka ennek az, hogy nagyon megváltoztak az ivási szokásaink. A huszadik század végéig ugye nem nagyon volt hazánkban választék, már ami az üdítőitalokat illeti. Aki ízesített termékre vágyott, az ivott szörpöt, vagy vette annak pár elérhető üdítőnek az egyikét, amit lehetett kapni, de messze a tiszta ivóvíz és a szóda volt a legnépszerűbb szomjoltó. Mára ez gyökeres fordulatot vett, a boltok polcai roskadoznak a különféle üdítőktől, energiaitaloktól, és mindenki előszeretettel fogyasztja ezeket, sokszor megfelelő mértéket sem tartva.

Pedig a túlzásba vitt szénsavas üdítő valóban nagy károkat okozhat szervezetünkben, főképp hosszabb távon. Rengeteg kutatást végeztek a témában, több tízezer ember fogyasztási szokásait és megbetegedéseit elemezték és a számok azt mutatják, hogy aki rendszeresen – azaz napi szinten – fogyaszt ilyen italt, azoknál nem csak a cukorbetegség kialakulásának kockázata növekedett meg drasztikusan, de az érrendszeri problémáké, és a szívrohamé is. Mindemellett a cukros üdítők nagyon nagy terhet jelentenek a májnak, valamint az ezen italokban található nagy mennyiségű foszfor a csontjainknak sem tesz jót, hisz fogyasztásának hatására a kalcium kiürül a szervezetünkből. Arra pedig sajnos kevesen gondolnak, hogy ezt napi rendszerességgel pótolják, pedig arra nagy szükség lenne. Épp ezért fogainkat két irányból is támadják ezek az italok: a foszfor belülről, a savak pedig kívülről, a zománcot teszik tönkre. Hogy mi a megoldás? Nos, mint oly sok egyéb esetben, ezúttal is a mértékletesség. Nyugodtan igyunk meg egy pohár üdítőt, ám csak időszakosan. A kalciumpótlásra pedig akkor is nagyon ügyeljünk, ha cukrozott, vagy ízesített italokat nem, csak szódát iszunk.