Egy elemzés előre jelezheti a szív- és érrendszeri különbségeket

Az olyan üzleti mogulok, mint Jeff Bezos és Richard Branson közelmúltbeli űrutazásaival az űr peremének látogatása soha nem volt még ennyire népszerű a kereskedelmi utazások körében. Ezeken a magasságokon azonban az utasok súlytalanságot, vagy általánosabban megváltozott gravitációt tapasztalnak, ami befolyásolhatja a test normál fiziológiáját.

Egy tanulmányban a Texas A&M Egyetem kutatói szimuláción alapuló megközelítést alkalmaztak a megváltozott gravitáció hatásainak pontos előrejelzésére egyénenként. Megközelítésük kizárja annak szükségességét, hogy egyszerre több száz paramétert teszteljenek az egyén kardiovaszkuláris állapotának becslésére; inkább egy maroknyi jelentős tényezőre összpontosítanak, növelve a pontosságot és időt takarítva meg. „Az emberi fiziológiai válaszok megértése a megváltozott gravitációs környezetben feltétlenül szükségessé válik, ha új határok felé akarunk eljutni az űrutazásban”-mondta Dr. Ana Diaz-Artiles, a Repüléstechnikai Tanszék adjunktusa. „De nincs két egyforma ember, és eszközöket kell kifejlesztenünk a fiziológiai előrejelzések gyors és pontos személyre szabásához. Tanulmányunk ezt a hiányt orvosolja.”

A kutatók tanulmányuk eredményeiről a The Journal of Applied Physiology című folyóiratban számoltak be, amelyet eredetileg 2021 áprilisában tettek közzé az interneten, mielőtt 2021 júniusában nyomtatásban megjelent. Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a súlytalanság megnehezíti a növények öntözését, elárasztást okoz és megakadályozza a növekedést. Emberben a mikrogravitációnak is lehetnek káros hatásai. Például a megváltozott gravitáció miatt a testfolyadékok a fej felé tolódnak el, csökkentve a keringő vér térfogatát és a szív atrófiáját, többek között.