Egy kis változás hatékonyabbá teszi a rák elleni oltást az állatkísérletekben

A Jefferson kutatói, akik a rák elleni oltást fejlesztették ki a gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső- és vastagbélrák megismétlődésének megelőzése érdekében, egy olyan összetevőt adtak hozzá, amely hatékonyabbá tenné az oltást. A változás miatt a vakcina kevésbé hajlamos az immunrendszer tisztítására, de immunitást generálhat a tumorsejtek ellen.

[wp_ad_camp_1]

Sok oltóanyag-célpontot, például tumor antigént vagy keringő vírust, egy „hordozó” útján vezetnek az immunrendszerbe. Ez a „hordozó” bevezette a vakcinák összetevőit az immunrendszerbe, kiváltva egy erős immunreakciót, amely az immunitáshoz szükséges, miközben megvédi az embert az eredeti fenyegetéstől – a rákot vagy a betegséget okozó vírustól. Számos oltást, köztük néhány COVID-19 oltást is, gyakran adenovírus törzs felhasználásával állítanak elő, mint közvetítő vagy hordozó. Az adenovírus a vakcinák kidolgozása során gyakori választás, mivel biztonságossági profilja és általában erős, kétirányú immunreakciója egyaránt fontos tulajdonsága a tartós immunitásnak. Mivel azonban az adenovírusok megfázást is okoznak, sok ember rendelkezik vírus elleni antitestekkel, és minden adenovírus-alapú oltást eltávolítanának.

A Dr. Snook laboratóriumában végzett új kutatások azt mutatják, hogy egy kevésbé gyakori adenovírus törzs egyik komponensének bevezetése hatékonnyá teszi a vakcinát, és kevésbé valószínű, hogy a meglévő antitestek eltávolítják azt. Ahelyett, hogy új hordozót használnának, amely újból elindíthatta volna a klinikai vizsgálati folyamatot, a kutatók az adenovírus 5 vagy Ad5 nevű, általánosan használt szerotípuson alapuló meglévő oltást készítették el. Ehhez hozzáadtak egy ritka adenovírus Ad35 szerotípus tüskefehérjét, így létrehozták az Ad5.F35 hibrid oltást.