Ehető virágok a tányéron – májusi receptek különleges hozzávalókkal

A természet nemcsak szép, hanem ízletes is – különösen májusban, amikor több ehető virág is nyílik a kertekben, réteken vagy akár az ablakpárkányon. Ezek a virágok nemcsak dekorációként használhatók, hanem valódi íz- és illatélményt adnak az ételeknek.

Figyelem: mindig megbízható forrásból származó, vegyszermentes virágokat használj!

🌼 7 ehető virág, amit májusban gyűjthetsz vagy termeszthetsz

Virág Ízvilág Mire jó?
Sarkantyúka enyhén csípős, borsos salátába, szendvicsbe
Körömvirág enyhén fűszeres, földes rizses ételekbe, vajba keverve
Bodzavirág virágos, édeskés palacsinta, szörp, desszert
Orgona illatos, enyhén kesernyés sütemények, italok
Ibolya édes, virágos cukorként, krémekbe
Kamilla almás, lágy teába, mézbe keverve
Zsályavirág fűszeres, aromás húsokhoz, vajakba, pestóba

🥗 Receptötletek májusra

1. Tavaszi zöldsaláta sarkantyúkával és ehető virágokkal

Hozzávalók:

  • Friss rukkola, madársaláta

  • 1–2 sarkantyúka virág, pár ibolya, néhány körömvirág-szirom

  • Pirított dió vagy napraforgómag

  • Kecskesajt vagy feta morzsolva

  • Mézes-mustáros öntet

Tipp: A virágokat csak tálalás előtt tedd rá, hogy frissek maradjanak.

2. Bodzás palacsinta – ahogy a nagymama csinálta

Hozzávalók:

  • Palacsintatészta (tojás, liszt, tej, szódavíz)

  • Teljes bodzavirág ernyők

  • Porcukor, fahéj vagy citromos cukor a tetejére

Elkészítés:

  1. Mártsd a bodzavirágokat a palacsintatésztába.

  2. Forró serpenyőben mindkét oldalát süsd aranyszínűre.

  3. Tálaláskor csak a száránál fogva lehet elrágcsálni a virágos részt.

3. Ibolyás vaj – reggelire vagy teaszendvicshez

Hozzávalók:

  • 100 g vaj szobahőmérsékleten

  • 1 marék friss, illatos ibolya (nem permetezett!)

  • 1 tk méz vagy porcukor (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az ibolyát aprítsd fel vagy mozsárban zúzd meg.

  2. Keverd bele a vajba, csomagold sütőpapírba, hűtsd le.

  3. Pirítósra kenve különleges reggeliélmény!

4. Orgonás limonádé – virágos üdítő

Hozzávalók:

  • 1 marék orgonavirág

  • 1 liter víz

  • 2 citrom leve és héja

  • 2-3 ek méz vagy cukor

Elkészítés:

  1. Forralj fel 2 dl vizet, oldd fel benne a mézet/cukrot.

  2. Öntsd rá az orgonára, add hozzá a citromlevet, héjat.

  3. Töltsd fel hideg vízzel, hűtsd le. Szűrd le tálalás előtt.

🌿 Extra tipp: így készíts kandírozott ehető virágokat

Hozzávalók:

  • Tojásfehérje

  • Kristálycukor

  • Friss virágszirmok (ibolya, rózsa, orgona)

Elkészítés:

  1. A szirmokat vékonyan kend be felvert tojásfehérjével.

  2. Forgasd kristálycukorba, tedd sütőpapírra.

  3. Hagyj pár órát száradni szobahőmérsékleten.

🎂 Sütemények, cupcake-ek, torták tetejére tökéletes dekoráció!

⚠️ Fontos biztonsági megjegyzések:

  • Csak 100%-ban biztosan ehető virágot fogyassz. Ne használj virágbolti vagy ismeretlen növényt!

  • Kerüld a forgalmas utak mellől szedett virágokat.

  • Ha allergiás vagy a pollenre, először kis mennyiséggel próbáld ki.