Érdemes beépíteni az erkélyt?

Családi ház esetében a legtöbbször aránylag könnyű dolgunk van, ha bővíteni szeretnénk, hiszen ritkán esik meg, hogy a jogszabályok ezt ne tegyék lehetővé. Ám egész más a szituáció, ha lakásban élünk. Ott ugyanis nagyjából az egyetlen lehetőségünk – természetesen a csere mellett – az, ha valahogy sikerül szert tenni a szomszédos lakásra is és egybe nyitjuk a két teret.

Ez azonban korántsem olyan egyszerű. Egyfelől óriási szerencse kell ahhoz, hogy pont a jó időben legyen eladó a kiszemelt kégli, lévén azért a legtöbbször nem állunk készen mindig a vásárlásra. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bár ez papíron egy egész jó terv, megeshet, hogy egyáltalán nem lesz eladó a szomszéd lakása. Ilyenkor aztán nem nagyon van mit tenni, vagy megbarátkozunk otthonunk méreteivel, vagy vállaljuk az eladással és a költözéssel járó macerát egy nagyobb kedvéért. Köztes megoldásként egyetlen lehetőségünk van, mégpedig az erkély beépítése. Ehhez persze mindenképpen rendelkeznünk kell vele, ám még ha így is van, akkor is nagyon érdemes megfontolni, hogy valóban belevágunk-e az átalakításba.

No, nem azért, mert különösebb felfordulással jár – bár kétségtelen, hogy ezzel is érdemes számolnunk -, hanem mert egy olyan területet veszítünk el otthonunkból, amit a későbbiekben lehet, hogy nagyon bánni fogunk. Egy klasszikus társasház esetében, főképp, ha az emeleten lakunk, akkor az erkély az egyetlen olyan rész, ahol valamelyest nyugalomban a szabad levegőn tartózkodhatunk, ha az időjárás is úgy kívánja. Persze ez nem udvar és hatalmas grillezéseket is csak elvétve lehet rendezni, de akkor is. Néhanapján igenis fontos, hogy az ember ki tudjon ülni a napsütésbe, a saját nyugodt ki helyén. Garzonok esetében persze valóban érdemes megfontolni az erkély beépítését, hisz az a szabad tér is rengeteget számít. De mindenképpen alaposan rágjuk át a kérdést, mert utólag már nagyon nehéz visszacsinálni az átalakítást.