Ételek, amelyeket módjával szabadna csak fogyasztani

Tekintve, hogy a csapból is a táplálkozásunkat érintő intelmek folynak, nagyon nehéz eldönteni, hogy akkor végül is mi az, ami egészséges, mi az, ami nem, és mik azok az ételek, amelyeket lehetőség szerint egyáltalán nem kellene fogyasztani.

A rengeteg – sokszor egymásnak ellentmondó – információ leginkább káros hatása az, hogy végül egyáltalán nem foglalkozunk a tanácsokkal és esszük-isszuk, amihez épp kedvünk szottyan. Pedig az igazság valahol félúton kellene, hogy legyen, hisz az sem járható út, hogy minden tiltást betartunk – hisz ha így tennénk, akkor pár zöldségen kívül nem nagyon fogyaszthatnánk mást -, ahogy az sem, hogy odafigyelés nélkül magunkba tömünk mindent, amit megkívánunk. Ezért aztán érdemes több – ámde megbízható – forrásból informálódni és nagyjából leszűrni a következtetéseket, hogy mely élelmiszercsoportok egészségesek és melyek kevésbé. Ugyanakkor bármennyire is tájékozottak vagyunk, még így is érnek majd minket meglepetések, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyekről nem gondolnánk, hogy károsak lehetnek, pedig nagyon is ez a helyzet.

Hogy ne fogyasszunk nagy mennyiségben cukrot és cukros termékeket, az régóta ismert tény. Sem a vércukorszintnek, sem a cukorbetegség kockázatának, de még csak az emésztésünknek sem tesz jó, akárcsak a teljesen feldolgozott ételek. Ám arra már jóval kevesebben gondolnak, hogy a tengeri halak – melyek amúgy sokkal inkább az egészséges táplálkozás reklámarcai – is veszélyesek lehetnek, főleg, ha nagy mennyiséget fogyasztunk belőlük, rendszeresen, Ugyanis ma már a legtöbb állat húsa szennyezett – elsősorban a higany a probléma, de más, akár rákkeltő vegyületek is lehetnek bennük -. Ez főképp a nagy méretű állatokra jellemző, így szardíniát, vagy éppenséggel lazacot nyugodtabban ehetünk. Ugyanígy kerülendők azonban a vörös húsok mértéktelen fogyasztása is, ám ezúttal a nagy mennyiségű – telített- zsír a probléma. Helyette válasszuk inkább a sovány húsokat – pl. a csirkét -, amelyért a szív- és érrendszerünk hosszú távon rendkívül hálás lesz.