Ételek, amikkel ártasz a kutyádnak

A könyörgő kutya szemeknek nehéz ellenállni. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a jutalomnak szánt finomság káros kedvencünk egészségére, hiszen az emberi táplálékok többségét a kutyáknak egyáltalán nem szabadna megenniük – és nemcsak az elhízás miatt. Egyes élelmiszerekről kimutatták, hogy kifejezetten veszélyesek a kutyák szervezetére, köztük pedig sok olyan van, amit nap mint nap fogyasztunk.

[wp_ad_camp_1]

Ilyen a hagyma és a fokhagyma, amit semmilyen formában nem szabad adni a kutyának. Bár az egyik legkedveltebb fűszernövényünk, elpusztíthatja a kutya vörösvérsejtjeit, vagyis vérszegénységet okozhat. Ennek tünetei a gyengeség, a hányás, az étvágytalanság lehetnek. Egyszer-egyszer kaphatja, de rendszeres fogyasztása ártalmas négylábú barátunknak.

Étellel ártani is lehet a kutyának

Étellel ártani is lehet a kutyának

A tej és az egyéb tejtartalmú élelmiszerek hasmenést és emésztési zavarokat okozhatnak a kutyáknál, sőt allergiát is kiválthatnak, aminek gyakori jele a viszketés. Nem járunk jobban akkor sem, ha édességekkel, süteménnyel kínáljuk az ebet. Ezek xilitet tartalmazhatnak, ami az inzulin drasztikus megemelkedését, a vércukorszint esését és májelégtelenséget is okozhat.

A zsíros húsok a kutyák kedvencei, ám ha túl gyakran kapnak ilyen falatokat, hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat a szervezetükben. A nyers halak, azon túlmenően, hogy baktériumokat tartalmazhatnak, mérgezést is kiválthatnak. Elsősorban a lazacban és a pisztrángban élhetnek olyan paraziták, amik a kutya szervezetébe kerülve akár 2 héten belül halált is okozhatnak. Ezt a főzéssel tudjuk megelőzni.