Étkezés a várandósság alatt: ezekre figyeljünk

A terhesség hónapjai a legcsodálatosabb időszak egy nő életében. Az örömteli várakozás mellé azonban sokszor vegyül némi aggódás is. Vajon minden rendben lesz? Mindent megkap a gyermek, amire szüksége van a megfelelő fejlődéshez?

Természetesen ilyenkor minden leendő anya nagyon odafigyel arra, hogy kerülje a baba számára káros dolgokat. Mellőzni kell a különböző vegyszerek használatát és a velük való érintkezést, a káros röntgensugarakat, na és persze a dohányzást, valamint az alkoholfogyasztást is. Ezek alapvető dolgok, ám emellett a legnagyobb jelentősége a genetikai hatások mellett az anya táplálkozásának van. De mik azok a tényezők, melyekre mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni ilyenkor a várandósoknak? Nos, az első és legfontosabb az az, hogy a lehető leginkább törekedni kell a változatos étrend összeállítására. Ennek két oka is van. Egyrészt így a magzat megkap minden szükséges tápanyagot, másrészt pedig az anya szervezete sem fog hiányt szenvedni semmiben. Fontos, hogy az étrend összeállítása során – főképp a terhesség második felében – nagy hangsúlyt kapjanak a magas rosttartalmú ételek, melyek az anyuka emésztésére jótékony hatással vannak.

A megfelelő táplálék egyensúly mellett elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű ásványi anyag és vitamin jusson be a mind a várandós, mind a magzat szervezetébe. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, aki minden bizonnyal ajánlani fog megfelelő – kimondottan terhesek számára összeállított – vitaminkészítményt. Babavárás alatt nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű kalcium, vas (mellé a C-vitamin), valamint a folsav bevitel. Ezért fontos, hogy az étrend tartalmazzon kellő mennyiségű olajos magvat, gyümölcsöt (kiemelten ajánlott a magasabb vastartalmú bogyós gyümölcsök fogyasztása), zöldségeket. A folsav szedése már a teherbeesés előtt ajánlott, hisz hiánya szerepet játszik a velőcső-záródási rendellenesség megjelenésében. Emiatt a terhes vitamin szedését már a babavárás első pillanatától (és nem a vélt teherbeeséstől) ajánlják a szakemberek.