Ez az egyszerű dolog megakadályozza a demencia kialakulását

A demencia sajnos mindenki számára ismert betegség, mert az idősek 50%-nál jelentkezik. Ha az ember természetesen öregszik, tehát nem valamilyen súlyos betegség következtében halálozik el, akkor előbb-utóbb jelentkezni fognak nála a demencia jelei.

[wp_ad_camp_1]

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy azok az emberek, akik napi 9 óránál többet alszanak, kevésbé hajlamosak erre a betegségre. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a demenciától szenvedő idősek hirtelen nekifognak és napi 9 órát alszanak, akkor az visszafordítja betegségüket, csupán azt, hogy azok a fiatalok, akik ilyen sokat alszanak, sokkal nagyobb eséllyel maradnak mentesek a tünetektől majd öreg korukban. A témában kérdőíveket is készítettek, és ezek még jobban alátámasztották a fentebbi adatokat. Viszont az, hogy valaki sokat alszik, sajnos még nem biztosíték arra, hogy elkerülje ezt a betegséget. Mindenképp fontos, hogy az ember a lehető legtöbb mindent megtegye az egészségéért, de vannak olyan problémák az életben, amelyeket lehetetlen elkerülni, viszont csökkenteni lehet annak kockázati faktorát.

Demencia

Demencia

Rejtély, hogy a testünk miért pont így reagál a demencia elkerülésére. Az elmélet szerint az agy ily módon próbálja meg kompenzálni a korai demencia okozta változásokat. A sok alvás segít neki ebben, mert ez idő alatt – úgymond – korrigálni tudja saját hibáit, és felkészülni az újabbak befogadására, majd javítására. Most pedig egy meglepő tény: akik 10 óránál is többet aludtak fiatal koruktól kezdve, náluk is ugyanannyira rizikós a betegség kialakulása, mint azoknál, akik 7-8, vagy annál kevesebb órát pihentek. Ez azzal magyarázható, hogy az iskolában végzett szellemi munka hátrányban maradt, ezért az agy nem fejlesztette ki eléggé a szellemi képességeit, és öregkorra már teljesen eltunyult.