Ezért bízd grafikusra a vállalkozásod arculatát!

Kezdő vállalkozóként nem egyszerű az élet, hisz a költségek mellett ilyenkor a bevétel még közel sem úgy muzsikál, ahogy azt várnánk. Ez persze egyáltalán nem meglepő, minden üzletnek van felfutási ideje, ám ettől függetlenül ez egy nehéz időszak.

Ilyenkor aztán az ember próbál ésszerű – és amennyire lehet szigorú – pénzügyi tervet készíteni, ám a spórolásnak sokszor nagyon nagy ára van. Remek példa erre az arculat, azaz az egész vállalkozás megjelenésének a megtervezése. Hogy erre valóban szükség van-e, vagy csak egy olyan plusz, amitől bevétel növekedésre nem nagyon lehet számítani, ám presztízsértékben sokat számít, az leginkább attól függ, hogy mi a fő tevékenységi kör. Egy IT világban mozgó cég esetében elengedhetetlen hogy a honlap professzionális benyomást keltsen, ám például egy vízvezetékszerelő esetében ez abszolút másodlagos tényező. Első körben tehát azt kell meghatározni, hogy inkább marketingre kell elkölteni a büdzsét, avagy eredményesebb, ha a külcsínre áldozunk.

Számtalan esetben a hibrid megoldás a jó döntés. Például egy új kávézó, vagy szendvicsező nyitásakor egy tökéletes cégér és egy ötletesen összeállított étlap nagyon sokat dob a megítélésen. Rengetegen elkövetik azonban azt a hibát ilyenkor, hogy a grafikai – sőt, pontosabban inkább az illusztrációs – munkát a lehető legolcsóbban szeretnék megúszni. Azt azonban érdemes ilyenkor számításba venni, hogy ezek hosszú távú befektetések, és akár cégérről, logóról, valamilyen prospektusról, étlapról van szó, az a vállalkozásunkat képviseli, amikor az ügyfél kézbe veszi, illetve meglátja azt. Ahhoz, hogy az általunk elvárt benyomást keltsék ezek az anyagok, ahhoz szakemberre van szükség, aki ismeri azokat a – döntő jelentőséggel bíró – apróságokat, amelyeken a siker múlhat. Ezért aztán a legtöbbször ezen nem érdemes, és nem is szabad spórolni, mert egy jól eltalált megjelenés már fél siker az üzleti életben.