Ezért ne vidd túlzásba a kézfertőtlenítő használatát!

Régebben csak az influenza szezon alatt ugrott meg a kézfertőtlenítő szerek használata, ám mióta a koronavírus-járvány megjelent, azóta rengeteg ember számára a napi rutin részévé vált, és az is maradt.

Természetesen érthető ez, hiszen rengeteget hallottunk arról, hogy mennyire fontos hogy a kezünk a lehető leghigiénikusabb állapotban legyen, mert még akkor is önkéntelenül az arcunkhoz és a szánkhoz érünk, ezzel pedig sokszorosára emeljük a fertőzések kockázatát. Hogy a kezünket tisztán tartsuk, annak valóban az egyik legegyszerűbb módja a különböző – kimondottan erre a célra készült – kézfertőtlenítő gélek, spray-k, illetve folyadékok használata. Ezek többsége – legalábbis a megbízható minőségűek – baktericid, fungicid, tuberkolocid, és virucid hatással is rendelkeznek, azaz a kórokozók minden válfaját eredményesen elpusztítják.

Használatuk ráadásul egyszerű és roppant kényelmes. Hatalmas előnyük, hogy bármikor és bárhol bevethetőek, hiszen egy egészen apró kis tégelyben is magunkkal vihetünk pár adagot, amit aztán akár az irodában, akár egy tömegközlekedési eszközön pillanatok alatt felhasználhatunk. Noha a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a – megfelelően kivitelezett – szappanos kézmosás éppoly hatásos, sajnos azt kár is lenne vitatni, hogy erre nincs mindig lehetőségünk, így aztán nem csoda, hogy az emberek ennyire rászoktak a kézfertőtlenítő nyújtotta kényelemre és biztonságra. Ám sajnos a számtalan pozitívum mellett vannak hátrányai is ezeknek a szereknek. Ha túl sokszor használjuk, az a bőr kirepedezéséhez, kiszáradásához vezet – méghozzá nagy mértékben -, ráadásul az erőteljes hatás miatt az olyan baktériumokat is elpusztítjuk, amelyekre szüksége van a szervezetünknek és a bőrünknek. Emiatt aztán szerencsésebb, ha amikor csak tehetjük, maradunk az alapos, szappanos kézmosásnál, a kézfertőtlenítőt pedig tényleg csak akkor használjuk, amikor nincs más lehetőségünk – de ekkor is csak napi 4-5 alkalommal maximum -.