Ezért ügyeljünk még naptej mellett is a leégés veszélyére

A nyár a nyaralás és a napfürdőzés időszaka, ez pedig nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is óvatlanná tehet. Persze egy szép lebarnult bőr nagyon jól mutat, ám ebben a kérdéskörben érdemes egy kicsit félretenni a divatot és inkább arra figyelni, az egészségünknek mivel tehetünk igazán jót. A naptej ugyanis nagyon jó dolog, ám a helyén kell kezelnünk, ellenkező esetben komoly következményekkel is számolhatunk.

A faktorszám gyakorlatilag egy mindenki által ismert információ, ami mindegyik fényvédő csomagolásán megtalálható. Ez az érték minél magasabb, az adott termék annál nagyobb védelmet nyújt – gondolhatnánk teljes joggal -. Ennek az elméletnek van is alapja, ám a képlet azért nem egészen ilyen egyszerű. A hatékonyságot tudniillik befolyásolja a bőrünk típusa, amit hatféle különböző kategóriába osztanak. Hazánk jelentős része a második és harmadik csoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy világosabb bőr esetén nagyjából 5-10, míg kissé barnább tónus mellett mintegy 10-20 perc alatt égünk le a napon, ha semmilyen védelmet sem használunk.

A naptejen található faktorszám azt mutatja meg, ennek az időnek a hányszorosát tölthetjük el úgy napfürdőzve, hogy még nem károsodik a bőrünk. Azaz egy 30 faktoros krém esetében a harmadik kategóriába tartozó bőr típussal mintegy 300-450 percet tölthetünk el a napon. Ez elsőre remekül hangzik, hiszen egy nagyobb faktorszámú termék esetében akár az egész napot megúszhatjuk, ám van egy apró bökkenő, amire már kevesen szentelnek elegendő figyelmet. Egyrészt széles spektrumú terméket kell választani, ami az UVA és UVB-sugarak ellen is hatásos. Másrészt – és a legtöbben itt hibáznak -, az előírás szerint kell alkalmazni a krémet, illetve aeroszolt. Azaz legalább két óránként, elegendő mennyiségben kell felvinni és fürdőzés, törölközés, vagy erőteljesebb mozgás után mindig meg kell ismételni az applikálását.