Fabergé varázslata a húsvéti ékszertojás

A francia gyökerekkel és ékszerész felmenőkkel rendelkező Peter Carl Fabergé nevét szinte mindenki hallotta már. Aranyműves és ékszerész mester volt Oroszországban. III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte és készítette el 1885 húsvétjára első ékszertojását, egy tojás alakú dobozt, melyet a cár a feleségének szánt. A különleges, meglepetést is rejtő ajándék sikeres volt.

A szétnyitható, különleges ékszerdobozkát a cári család megrendelésére még további, több mint 50 remekmű követte. Némelyik Fabergé tojás miniatűr mechanikai szerkezetet is rejtett magában, de minden cári tojás egyedi és különleges volt. Az aranyból vagy ezüstből készült tojásokat zománcborítás, aranyozás és számos drágakő díszítette. Az ötvösmester munkájára akkora lett a kereslet, hogy a cári tojások mintájára további közel háromezer darab, kevésbé díszes, kevésbé aprólékos munkával kidolgozott, de mégis különleges ékszerdobozka hagyta el a mester műhelyét a következő években. Fabergé ékszertojásai és további munkái az 1900-ban rendezett párizsi világkiállításon is megjelentek, ahol Oroszországot képviselték.

Fabergé nem csak az orosz uralkodó család részére készített ékszertojásokat. Megrendelői között ott volt a norvég királyi család, a svéd uralkodó, továbbá munkáiból rendeltek a neves Rothschild bankár-dinasztia tagjai is. Számukra a mester több mint 70 Fabergé tojást készített, amelyekből mintegy 62 maradt fent. Az orosz cári családnak készített tojások közül sem maradt meg az összes, 43 darabot sikerült megóvni a forradalom alatt. Ezek közül jelenleg 29 darabot őriznek Oroszországban, többek között a cári koronaékszereket is őrző moszkvai múzeumban. Néhány különleges cári darab megtalálható többek között a Virginiai és a New Orleans-i művészeti múzeumokban, pár darab ma is magángyűjtők tulajdonát képezi, azonban hét tojás sorsa sajnos ismeretlen.