Fedezze fel a bolíviai Tiwanaku titkait

Tiwanaku, amelyet a bolíviai Titicaca-tó déli partján találtak, az inkák előtt létező egyik legfontosabb civilizáció fővárosa volt. A Tiwanaku Birodalom a mai Bolívia, Argentína, Peru és Chile részeit ölelte fel kb. 500-tól 950-ig. A terület, ahol Tiwanaku városa található, csaknem 4000 méterre van a tengerszint felett, így ez az egyik a valaha épült legmagasabb városi központok közül.

[wp_ad_camp_1]

A régészek a városnak csak egy kis részét tárták fel, de becslésük szerint csúcspontján legalább 20.000 ember élt Tiwanakuban. Az ásatások kimutatták, hogy az állampolgárok külön lakónegyedekben éltek, amelyeket nagy vályogfalak vettek körül. A városban található egyéb maradványok közé tartoznak a templomok, a piramis, a nagy kapuk és a különböző faragások. Az egyetlen kiterjedten tanulmányozott terület a városközpont. Kr. U. 1200-ig a Tiwanaku civilizáció eltűnt a térségből. A régészek többsége egyetért abban, hogy ennek oka az ottani drasztikus időjárás-változás volt. A kultúra azonban folytatódott, mivel ez lett az alapja az inkáknak, akik a környéken laktak. Nem hitték, hogy a régiót korábban egy korábbi civilizáció lakta. Inkább azt hitték, hogy Tiwanaku volt az, ahol Viracocha inka isten megalkotta az első embereket. Érdekes módon az inkák saját építményeket építettek a Tiwanaku által korábban építettek mellett.

Az egyik legérdekesebb szerkezet az Akapana piramis. Tiwanaku egyik legnagyobb építménye volt, és valószínűleg a város fő szakrális területe. A Kalasasaya templom a piramistól északra található. Ez egy rituális emelvény, két monolit függőleges oszloppal a bejárati lépcsőkön. Kisebb, monolitokat tartalmazó platformok is léteznek Kalasasaya-ban. Az északnyugati sarokban egy nagy vulkáni kőtömb található, amelyről feltételezik, hogy a napistennel áll kapcsolatban. A felületet az egyik oldalon egy istenség szobra, a másikon négy mély vágás sora borítja.